Индексът SOFIX се повиши над 29% за последната една година, което ни нарежда на първо място в региона пред страни като Унгария и Гърция. Това коментира в подкаста на Infostock.bg "Силата на инвестициите" Павлин Петков - индивидуален инвеститор, с над 20-годишен опит в търговията на БФБ и международните пазари.

Петков ще бъде и един от лекторите на форума "Силата на инвестициите", който ще се проведе на 19-ти октомври в хотел InterContinental, като ще вземе участие в първия панел - "БФБ - перспективи и развитие".

Голяма част от ръста на индекса е благодарение на доброто представяне на "Шелли Груп", или бившия "Алтерко", както и представянето на акциите на "Софарма". Те са с най-големи "тегла" и допринесоха за над половината от повишението на индекса на сините чипове, посочва Петков при разговора.

Той обяснява, че като цяло последните 2-3 години на БФБ са доста позитивни. Има увеличение на броя на инвеститорите, обема на търговия, листването на нови компании на BEAM пазара, което пораздвижи целия капиталов пазар. Може да се каже, че настроенията продължават да са позитивни.

Ето какво още коменитира Павлин Петков в подкаста "Силата на инвестициите"

"Софарма" достигна за момент пазарна капитализация от 1 милиард лева, което е една от големите новини на последните няколко седмици на БФБ. Тя определено раздвижи търговията последните месеци. Там бе гласуван дивидент от 60 стотински на акция.

Също така току що приключи увеличението на капитала с варанти при "Софарма", което се оказа доста успешно и капитала достигна над 170 милиона лева, което при листването на новия капитал, търговията на новите акции се очаква да започне през следващата седмица. Това означава, че отново най-вероятно ще видим капитализация над 1 милиард лева, в резултат на по-голеимя брой акции на компанията, дори и при евентуално понижение на цената.

Дивидентите са основен пункт в инвестирането на финансовите пазари, отбелязва Павлин Петков. За тази година родните компании бяха доста щедри, благодарение на добрите резултати от миналата и тази година. "Софарма" се отличи с тези два дивидента тази година, ако бъде гласуван и втория. Там доходността е най-висока. Но има и други компании, които дадоха доста добри дивиденти. Отличават се "Неохим", който на база на платения дивидент и цената тогава, доходността надхвърли 10%. Но резултатите тази година на "Неохим" до момента не предполагат такава щедра доходност през следващата година.

БФБ продължава с добрата дивидентна политика, където също се очертава около 10% дивидентна доходност. И доста други компании от основните индекси също раздават добри дивиденти. В групата на "Стара Планина Холд" продължават да раздават дивиденти, на база на традиции. Но там заради добрата оценка на инвеститорите на акциите дивидентната доходност е по-ниска, макар и пак да е в рамките около 3-4%, спрямо цената на акциите.

Сред по-новите компании на пазара "Телематик" раздават дивидент, който тази година ще донесе над 6% доходност. Там по устав е заложено, че ще разпределят част от печалбата всяка година.

Също така дружествата със специална инвестиционна цел продължават всяка година със своя дивидент, който са задължени да раздават. Може да се каже, че не малко на брой компании имат традиции да раздават дивидент. Така че инвеститорите имат избор.

В индустрията се наблюдава известно забавяне. В агросектора спадът в цените на пшеницата също оказва въздействие. Там компаниите най-вероятно ще раздадат малък дивидент, или няма да раздадат. Но определено има компании, които ще продължат да раздават дивиденти. Важно е инвеститорите да наблюдават самите компании, как се развива сектора, как се развива икономиката. На компании със силни позиции, инфлацията им помага да растат и като продажби и като печалби.

Проблемите пред инвеститорите на БФБ включват ликвидността. Тя е голям преблем на родния капиталов пазар и е резултат от реално малкия брой участници, които търгуват активно, най-вече като индивидуални инвеститори. Фондовете също не са особено активни - особено пенсионните фондове. Те се отдръпнаха от пазара.

Листването на нови компании, които да привлекат нови инвеститори е един от начините, по които може да се подобри ликвидността на пазара. Особено на BEAM сегмента, където листването на популярни компании (стартъпи), сред по-младите инвеститори, доведе нови участници. Тоест има подобрение. Може де са мисли за въвеждането на нови инструменти на БФБ. Рискът при опциите е твърде голям, но е въпрос на решение, което може да доведе до подобряване на ликвидността.

Плюс би бил, ако на БФБ могат да се търгуват ДЦК на държавата. Това може да привлече и малки инвеститори, защото лихвите в банките клонят към нула, докато в облигациите са доста над това ниво.

Много инвеститори подценяват родния капиталов пазар заради тези негови негативи. В някои фейсгрупи за инвеститори, става ясно, че повечето от тях са се насочили към международните пазари. Ликвидността е единият фактор, който предопределя това, а другият - корктността на мениджмънта към дребните инвеститори. Някои компании имат не много отворени собственици към борсата. Но нека не забравяме, че много от листнатите компании са резултат от масовата приватизация и последвалото им листване на БФБ.

За щастие има и компании, които са позитивно-настроени към БФБ. Виждат позитиви от това да са публични и да се търгуват на пода на борсата. Когато мениджмънта желае акцията да е оценена и да расте и действа в тази посока, определено това и често се случва.

Дали SOFIX ще е "остров на спасение" при криза на международните пазари - никой не може да каже. Вдигането на лихвите миналата година и страховете за рецесия на Запад не се отрази на родния капиталов пазар - като виждаме, че и американските индекси не се понижиха особено. Ние до голяма степен сме "скачени съдове" със света.

Търговията на България с ЕС е над 50% от икономиката, така че ако Европа се забави и ние ще се забавим. Вече до каква степен - това никой не може да каже. И вече ще зависи как забавянето се отразява на резултатите на компаниите или не. По-скоро трябва да се подбират внимателно компаниите и перспективите пред тях, за да се предпазим от евентуален спад на пазарите.

SOFIX е доста под нивата си от 2007-ма година, но тогава бяха достигнати доста високи стойности за времето си. А и доста от компаниите, които тогава поведоха индекса, сега не са особено добре оценени, по една или друга причина. Освен това състава на индекса също е променен. Като оценки, определено нашия пазар има доста добри стойности, но това отново е в резултат на ниската ликвидност, малкия брой инвеститори, стоенето настрани от пенсионните фондове, които инвестират основно в чужбина.

По отношение на IPO-та има известно затишие. Най-вероятно ще видим такива на BEAM пазара през следващата година, но за момента няма планирани.

Много западни компании се търгуват на БФБ. Като има и интрументи като индексни фондове върху S&P 500 и DAX, както и крипто фондове - върху биткойн и етериум. Минусът на тези инструменти е, че се дължи данък, а и комисионите са по-лоши, отколкото ако се отвори сметка във външен брокер. За дългосрочните инвеститори обаче, това не е чак такъв проблем. А те могат от една платформа да търгуват различни активи, без да се налага да превеждат средства към чужбина.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на БФБ и на международните пазари.