Все по-мащабната слънчева енергийна индустрия в Китай изтласква по-малките играчи от пазара. На този фон излишъкът от производствени мощности представлява риск от поддържане на ниски цени на глобално ниво в продължение на години, пише Daily Sabah. В момента Китай заема 80% от световния капацитет за производство на соларни модули.

След години на държавни субсидии и стимулирайки свръхпредлагането, Пекин предизвика срив на световните цени и провокира вносни мита от търговските си партньори, за да предотвратят затрупването с евтино оборудване.

Снимка 274269

Източник: iStock

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която е на посещение в Китай тази седмица, планира да предупреди Пекин за вредата, причинена от субсидиите за чисти енергийни продукти, включително слънчеви панели, които според нея наводняват световните пазари и застрашават американските фирми, работниците и глобална икономика.

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Енергийният сектор е най-големият източник на емисии на въглероен диоксид

Свръхкапацитетът в слънчевата индустрия на Китай е емблематичен за предизвикателствата, пред които е изправена втората по големина икономика в света. Високите нива на направлявани от държавата промишлени инвестиции и ниското потребление на домакинствата означават, че много сектори произвеждат повече, отколкото вътрешният пазар може да поеме.

Свръхпредлагането доведе до това, че китайските панели в повечето случаи са с над 60% по-евтини от произведените в САЩ.  Разширяването на сектора в Китай се движи от подкрепата на политиката на местното правителство и идва след години на главоломно нарастване на търсенето. И засега няма никакви признаци това да се промени.

Слънчевата индустрия в Китай е генерирала $346 милиарда в инвестиции, стоки и услуги миналата година, според проучване на мозъчния тръст Carbon Brief. Това я прави най-големият фактор, допринасящ за икономическия растеж на страната.

Сърбия инвестира €5,4 милиарда във възобновяема енергия

Сърбия инвестира €5,4 милиарда във възобновяема енергия

Страната е твърдо решена да заложи масово на алтернативните енергийни източници до 2030-а година