Днес се навършват 40 години от построяването на най-голямата термична електроцентрала в България - ТЕЦ "Марица Изток 2".

Централата разполага с 8 енергоблока с обща инсталирана мощност 1465 МW, на два от които (7 и 8) през 2001 г. са изградени сероочистващи инсталации с 90 % ефективност на очистване на серен диоксид.

Във връзка с приключването на преговорите на България за присъединяване към Европейския съюз и затварянето на глава „Околна среда", ТЕЦ "Марица Изток 2" разработи и изпълнява своя екологична програма.

Тя включва инвестиционни проекти за повишаване на енергийната ефективност, в рамките на които до 2009 г. ще бъдат подменени турбините на блокове 1, 3 и 4, както и генераторите на енергоблокове от 1 до 4.

Предвижда се модернизация на блокове 5 и 6 и изграждане на сероочистващи инсталации на всички блокове от 1 до 6 с 94 % ефективност на очистване на серен диоксид.

С реализирането на тези проекти централата ще отговори на изискванията на европейската Директива за големи горивни инсталации.

До 2009 г.  „ТЕЦ Марица Изток 2" ще има обща инсталирана мощност 1546 MW и сероочистващи инсталации на всички блокове.

Централата е отличавана за най-добри постижения при подобряване на екологичните показатели и успешно участие в търговията с електрическа енергия на свободния пазар.