Мениджърът на Топалов, Силвио данаилов: Фишер щеше да играе с Веско, но поиска $20 млн., съобщава „Монитор"

Шахматният гений Боби Фишер си отиде на 64 години. Толкова са квадратите на шахматната дъска. Това съдбовно съвпадение откри Силвио Данаилов ­ мениджър и треньор на Веселин Топалов, в обстоятелствата около смъртта на един от титаните в шахмата, който до последно захранваше заглавията на вестниците с ексцентричните си изцепки.

Бившият световен шампион почина при неизяснени обстоятелства в Рейкявик, където през 1972 г. спечели световната корона, побеждавайки съветския ас Борис Спаски. Такъв беше целият живот на Фишер ­ мъгляв и обвит в мистерии. Упоритото момче на Бруклин, както беше наричан приживе Робърт Фишер, въпреки, че е родом от Чикаго, получи исландско гражданство през 2005 г. и взе паспорт с №U7500122.

Някогашният кумир на Америка избра нова родина пред заплахата да търка наровете в затвора поне 10 години. Той втрещи сънародниците си с изказването, че е особено щастлив от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Беше търсен от ФБР и за нарушаване на санкциите срещу бивша Югославия. За капак се отказа и от гражданството си на САЩ.

Авторитетното списание "Чес Информант" призна Робърт Джеймс Фишер през 2001 г. за шахматист на ХХ век. Роденият на 9 март 1943 г. в семейството на немец от еврейски произход и швейцарка гросмайстор получи 79,9 процента от гласовете в анкетата, следван от Гари Каспаров. На подмятания, че е зодия "Риба", той още като млад отговаря: "Аз съм акула и ще изям всички дребни риби в шахмата."

Интересното е, че по време на сблъсъка за световната титла с Борис Спаски през 1972 г., Фишер иска стъклена стена, за да се елиминират възможностите за подсказване. Шахматният ексцентрик твърди, че преградата пречи на зрителите да подават сигнали на играчите. Фишер, който е известен с това, че винаги поставя куп изисквания, настоява на първите 10 хода да няма публика в залата, а ходовете да стават публични едва час, час и нещо след като са играни, за да нямат време щабовете да обработват информацията. Още преди 36 години той иска да предотврати това, което се случи с Топалов в Елиста.

Големите съперници Фишер и Спаски са много добри приятели по време на целия титаничен сблъсък. Американецът е много близък и с всички по-възрастни гросмайстори от бившия СССР. По този повод Анатолий Карпов споделя на Михаил Ботвиник: "Не смяташ ли, че Фишер е най-забележителният представител на съветската шахматна школа".

Международната федерация ФИДЕ отнема на 11-ия шампион на световната титла през 1975 г. , след дълги преговори за мач с Карпов. Фишер не изневерява на природата си и предявява 178 условия, които са приети по принцип. С изключение на едно. При резултат 9:9 той да остане шампион. Шахматните ръководители се заинатяват и отнемат короната му. Герой е, но ФБР не го изпуска нито за миг. Той и близките му са подложени на постоянен психологически натиск.

Появяват се слухове, че през 1981 г. в Пасадена прави опит да ограби банка и е задържан. Там става член на религиозна секта, в която се предполага, че е изхарчил всичките си пари, получени за световната титла. В продължение на две десетилетия (1972-1992) американецът не е играел нито веднъж, въпреки че според слуховете срещу него на дъската се е изправил бившият президент на Филипините Фердинанд Маркос.

Побеждава Борис Спаски на остров Св. Стефан в бивша Югославия през 1992 г. С това нарушава санкциите на САЩ към тази страна, за което го преследват по цял свят. Емигрира. През 2005 г. полежа в японски затвор, но японците не го екстардираха в САЩ. Тогава Исландия го призна за свой гражданин и го приюти. До вчера, когато великият гросмайстор стигна до последния ход в дългата си партия със съдбата.

Чешит и смехотворец

Фишер губи от Спаски почти спечелена партия. На въпроса "Разстроихте ли се?", зададен от журналисти, той отговаря: "Ни най-малко! Ако загубя партия, аз подобно на Капабланка, се чувствам като крал ­ все едно съм дал милостиня на по-бедния".

След като става световен шампион, Боби Фишер постъпва в сектата "Всемирна църква на Господ" в град Пасадена и пожертва за нейната кауза почти всичките си хонорари. След време обаче се разделя със сектата. "Вождовете и жриците са страшни лицемери, обяснява шахматистът причините за своето решение. ­ Те обявиха за скорошното идване на Христос и ме измамиха. И при това дори не се извиниха."

Фишер споделя, че неговата партия с Бога би завършила най-вероятно с реми. След време обаче се замисля и уточнява: "Впрочем не зная как би отговорил Бог на моя първи ход 1. е2-е4." (Това е първият ход, който играе гросмайсторът на турнири).

Силвио Данаилов: Искаше да играе с Топалов за $20 млн.

Силвио Данаилов не успя да докара Боби Фишер на турнира "М-Тел Мастърс", но няма никога да забрави преговорите за мач на американеца с Веселин Топалов.

Боби Фишер е искал да играе мач с Веселин Топалов. Това разкри сензационно за "Монитор" мениджърът на Топалов Силвио Данаилов. Залогът на суперсблъсъка, който е можел да се състои преди 3 години, обаче са били 20 милиона долара. Фантастичната сума е била посочена от чепатия американец.

Единственият контакт на Данаилов с Фишер е именно във връзка с уговарянето на този мач. Мениджърът на великия 11-и световен шампион е бил заинтригуван от световната корона на Топалов, спечелена в Сан Луис (Арж) през 2005 г. В продължение на десетилетие клиентът му не давал изявления за древната игра, нито пък е коментирал тенденциите є. Говори единствено за политика. Определя обаче русенеца като "достойния шампион".

Фишер предлага мачът да се играе до 6 победи. Двубоят изключва класическия шахмат и трябва да се проведе по революционните правила на американеца с исландски паспорт, измислени през 1996 г. С търсенето на спонсори са натоварени и двете страни, но отговорността трябва да се стовари главно върху щаба на Топалов. Проблем е и домакинството, а идеалният вариант е Рейкявик. Изключено е от топсъбитието в шахмата да се облагодетелстват предимно българските поклонници. Между България и САЩ има споразумение за екстрадиране. Това е причината великият Боби да откаже покана за второто издание на "М-Тел Мастърс".

Единственото посещение на Фишер е у нас е по време на шахматната олимпиада във Варна през 1962 г. Той прави две ремита с Никола Пъдевски. Престоят му в България остава за него с горчив привкус. Партията със съветския ас Михаил Бутвиник е почти спечелена и е прекратена при силна позиция на топовен ендшпил за Фишер. Американецът си ляга спокоен. Секундантът на Ботвиник и тима на СССР Ефим Гелер намира изход през нощта и на сутринта партията приключва с реми. Фишер приема това много тежко.

Гросмайсторите за супермайстора

МИХАИЛ БОТВИНИК: "Трудно е да се говори за мачовете на Фишер. Все още има чудеса. Но какво ще се случи, когато от света на чудесата и безтегловността той се приземи и се сблъска с нейната твърдост, не може да се предвиди."

МИХАИЛ ТАЛ: "Няма да е грешка, ако кажем, че никой от претендентите за световната титла не е демонстрирал такова превъзходство. На Фишер може да се завижда с "бяла завист".

ЛАЙОШ ПОРТИШ: "Повечето гросмайстори, които играят срещу Фишер, изпитват истински комплекс на шахматна непълноценност."

БОРИС СПАСКИ: "Фишер е най-голям от всички. Великолепен гросмайстор, проповядващ класически, кристално чист подход към шахмата."

ГАРИ КАСПАРОВ: "Фактът, че Фишер има силно въздействие върху всеки противник, е безспорен. Това неизменно висящо над шахматната дъска дълго лице на фанатика, неговите горящи очи, говорят за пълно откъсване от външния свят. Тези дълги пръсти, вземащи от дъската твоите пешки и фигури...Ето, така противниците на Фишер губат контрол над себе си."

 

 Енергийни проекти за 6.4 млрд. евро стартираха България и Русия, смята „Сега"

Енергийни проекти за около 6.4 млрд. евро бяха подписани по време на посещението на руския президент Владимир Путин у нас вчера.

Това са споразуменията за струващата близо 4 млрд. евро АЕЦ "Белене", частта от газопровода "Южен поток", която минава през България и се оценява на около 1.4 млрд. евро, и нефтопровода "Бургас-Александруполис", който струва към 1 млрд. евро, като по-голямата част от инвестициите са на българска територия.

 

Президентът Георги Първанов използва тенис терминология, за да подчертае постигнатия успех. "С подписаните договори постигнахме голям шлем", каза той на съвместната пресконференция с руския си колега.

Голямата новина на вчерашния ден бе намирането на компромис по проекта "Южен поток". Преговорите по конфликтните точки продължиха буквално до последния момент. Споразумението пък бе одобрено на извънредно правителствено заседание час преди да бъде подписано.

Според документа България и Русия ще имат по 50% в компанията, която ще управлява газопровода на българска територия. Това бе определено като сериозен пробив от българска страна, тъй като "Газпром" настояваше да има 51%, както е в аналогичния проект "Северен поток" за доставка на руски газ за Германия. "Постигането на паритет в управлението и регистрирането на компанията в България ни гарантира, че ще имаме глас при определяне на транзитните такси", коментира вчера премиерът Сергей Станишев.

В Швейцария вчера е била регистрирана и руско-италианската компания, която ще управлява тръбата в частта й по дъното на Черно море. В София пък по време на визитата на Путин бе и шефът на италианската компания ЕНИ - Паоло Скароне, който отбеляза, че подписването на споразумението между България и Русия е "важна крачка за увеличаване на стабилността и сигурността на доставките на газ в Европа". Шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че в навечерието на посещението на Путин в България са приключили успешно и преговорите със Сърбия. Това означава, че трасето вече е определено и ще минава през Сърбия и Черна гора, за да излезе на Адриатическо море.

Милер каза още, че технико-икономическите проучвания за "Южен поток" ще са готови до края на 2008 г., а през 2013 г. газопроводът ще е напълно готов. Бързината бе обяснена с непрекъснато нарастващите нужди на Европа от газ.

 

„Вратовръзката - тихата дипломация на Москва", отбелязва „Стандарт"

Визитата на руския президент Владимир Путин в София остави не само ядосани от градския транспорт и огражденията столичани.

Нов моден полъх разсея смога над столицата, след като самолетът на руския властелин отпътува към Кремъл. Вратовръзките! Владимир Путин и делегацията му дадоха тон за нов рефрен сред нашенци. Няма вече "бански на лалета". Оттук нататък българо-руската дружба крепят "олигарси на райета".

Триредови вратовръзки със смело съчетани цветове си позволиха не само подопечните му, но и самият Путин. Явно емоциите на руския президент се изразяват чрез облеклото, тъй като лицето му си остава каменно Държавният глава на Русия стартира визитата си наистина като класик в червена връзка. Примамен от стила му, на следващия ден Георги Първанов избра същия десен, но уви... Путин смаза конкуренцията с трицветна джуфка в тъмносиньо, бледозлатисто и сиво райе. Смело решение, но подкрепено със здраво рамо. И то не едно - кметът на Москва Юрий Лужков не остана по-назад от началството. Неговото украшение за врата бе удар в окото на консервативните дизайнери.

Според психолози раираните връзки издават решителния и преуспяващ бизнесмен, за когото работата е на първо място и който остава коректен и надежден партньор в сделките. Путин изпълни докрай повелите на своя аксесоар, що се отнася до мненията на психолозите. На подписването на документите между Русия и България връзката му издаваше крайно доверие и надеждност.

Лужков обаче леко бе кривнал от статуквото. Той бе заложил на тъмносиньо райе, нежно вмъкнато в светлосини мотиви, обкичено със златисти плетеници във формата на огърлица.

Трудно се описва, но лесно се носи ако се съди по усмивката на московския градоначалник. Дори някои от охранителите на руския президент се бяха издокарали в триредов десен, но цветовете им бяха доста по-скучни.

Блед опит да догони братушките направи шефът на Народното събрание Георги Пирински. Неговата връзка бе скромна в сравнение с постиженията на руснаците - на бежови и черни квадратчета. Скромен докрай, за да не засенчва Путин, от братска страна остана наследникът му - Дмитрий Медведев, който проведе всичките си срещи в тъмносин десен, което на езика на аксесоарите казва: "Довери ми се напълно."

В момента хитът в Русия са италианските копринени вратовръзки. За да блесне олигархът в обществото обаче, аксесоарът трябва задължително да е ръчно изработен Специален шев обхваща скъпото творение и го прави магнит за очите на простосмъртните. В цяла Европа вече може да си поръчате красива вратовръзка ала Владимир Путин или смелото решение на кмета Лужков. Както у нас всички момчета мечтаят за шапката на кмета Борисов от полицията в Ел Ей. Явно руският президент Владимир Путин владее езика на вратовръзката. Психолозите описват собственика на червения аксесоар като напорист и деен. И като такъв стъпи Путин на българска земя, а на следващия ден ни показа чрез врата си, че е надежден и коректен. Докато не смени вратовръзката.


Обречено партньорство, коментира „Капитал"

 

Руският президент идва в самия край на мандата си именно в София не случайно. Сега е времето той да "бетонира" основите на няколко големи проекта за енергийна инфраструктура (на графиката: Газопроводът "Южен поток", АЕЦ "Белене" и нефтопроводът Бургас - Александруполис), които ще направят мощното завръщане на Русия на геополитическата сцена необратимо. България, от една страна, има важно място в географията на руските проекти, а от друга - очевидно е оценена като най-податливата част от "меката периферия" на Европа (съставена главно от икономически изтощени посткомунистически държави), където натискът може да доведе до бързи резултати.

 

Никой не отрича ползите от развитието на икономическите връзки на България с Русия, но тъкмо в тази област отношенията са изключително неравнопоставени. Руският внос в България през миналата година гони 4 млрд. долара и надвишава над 19 пъти износа ни за Русия. Това отвори огромна дупка в платежния ни баланс, от което страдат българските данъкоплатци. Зависимостта на България от руските енергийни ресурси и досега е много голяма (на графиката) и с изпълнението на руските енергийни проекти ще нараства. Дисбалансът в търговията в полза на Москва ще се увеличава още с вноса на руско оборудване и материали по проекти за повече от 6 млрд. евро.

 

В същото време Кремъл извива ръцете на правителството в София и за собственост върху тръбопроводите през територията на България. Целта е да се създаде гръбнакът на руска инфраструктурна система на Балканите за производство и транспортиране на енергия към страните от европейската общност. Това обяснява натиска от последните дни върху Белград да продаде на занижени цени газовата си компания и тръбопроводите на "Газпром" като условие за руска подкрепа срещу отделянето на Косово.

 

В България такъв пробив беше направен с проекта "Бургас - Александруполис". Там тръбопроводът ще бъде собственост на международна компания с мажоритарно руско участие, регистрирана в Холандия, а българската държава няма да получава нищо - дори 35-те млн. долара, които се очакваха от транзитни такси, ще остават в самото дружество извън България.

 

При "Южен поток" ситуацията беше още "по-гореща". Първо, проектът е несравнимо по-голям като техническа сложност и като стойност. Второ, той е и много по-важен от геополитическа гледна точка, защото с него Москва затваря ресурсния обръч около Европа и блокира възможните газови алтернативи. Общо е мнението, че ако руският "Южен поток" изпревари, това може да направи стопански безсмислен европейския проект "Набуко". Преговорите между България и Русия по този проект надскочиха експертното ниво, когато трябваше да се реши собствеността върху тръбите, и въпросът очаква политическо решение на най-високо равнище. Русия настоява да се пренесе изцяло моделът от Бургас - Александруполис. Българското правителство обаче иска да има контрол върху инфраструктурата за транзит на газ през страната и премиерът Сергей Станишев обеща да отстоява тази позиция твърдо. Поведението му е логично, защото зад България стоят и по-мощни интереси - от Брюксел и Вашингтон дадоха да се разбере, че ще подкрепят усилията на страната да се еманципира от руското влияние в този твърде важен от геополитическа гледна точка проект. Правителството успя да направи известен пробив в руската позиция - за проекта ще се регистрира българско юридическо лице с 50 на 50 участие на "Булгаргаз" и "Газпром". Проблемът е, че и този трудно извоюван успех все пак оставя инициативата в Русия. А тя няма да приеме "Булгаргаз" и България, а чрез тях и ЕС и НАТО да имат реален контрол върху тази важна част от трасето.

 

С подписания документ "Газпром" фактически става наполовина собственик на тръбата и има достатъчно силни механизми за натиск (последният пример е отпреди година, когато се наложи да предоговорим действащия договор за доставки на природен газ и в резултат цените скочиха драстично) и със сигурност ще има последната дума по всички важни решения.

 

 

 

Малкият и големият брат, анализира „Капитал"

Втората визита на Путин в София от началото на управлението му (и общо девета негова среща с българския му колега Георги Първанов) има значение далеч отвъд формалния повод за нея - откриването на Годината на Русия в България, съвпадаща със 130-годишния юбилей на освобождението през 1878 г. И за пореден път поставя на дневен ред хроничните дефицити на българската външна политика спрямо Кремъл - като се започне от руския дълг по наследството на СИВ, неоформената юридическа собственост на българските дипломатически имоти, връщането на българските архиви, споровете около оръжейните лицензи, огромния дисбаланс в двустранната търговия в полза на Русия, и най-важното - спорните енергийни споразумения, засилващи зависимостта на София от Москва.

 

Между дружбата и партньорството

 

Колкото и да е по-лесно, отговорността за тези проблеми няма как да бъде прехвърлена единствено на Кремъл и на настоящия му обитател Владимир Путин. Повечето от тях са с предимно български политически адрес - пасивност, неясни приоритети, липса на единна и последователна стратегия. "За съжаление, когато става въпрос за Русия, българската страна трудно излиза извън общите пожелания за добри двустранни отношения и няма рефлекс да поставя изисквания на Москва", казва Весела Чернева, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

 

Така, докато интересите на Русия в България са доста конкретни и лесно различими, е трудно да се отговори на въпроса какви цели си е поставила София при посещението на Путин.

 

В последните години като водещо в отношенията с Москва се очерта Министерството на икономиката и енергетиката, което е необичаен прецедент в дипломатическата практика. Резултатът според Огнян Минчев, директор на Европейския съвет за външна политика в София, е сключването на тайни енергийни договори с Русия, в които "българските национални интереси са напълно заобиколени като в случаите с петролопровода Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене". От друга страна, липсва каквато и да било официална българска позиция и реакция по въпроси като убийствата на руската журналистка Анна Политковская и на Александър Литвиненко, критикуваните от Европа и САЩ и съпроводени с многобройни нарушения парламентарни избори в Русия през декември или особеностите на суверенния демократичен режим на Путин.

 

Темата за българско-руските отношения трудно може да бъде изчистена изцяло от носталгични, идеологически и емоционални нюанси. Анализ на Българската асоциация за външна политика прави оценка, базирана на обективния принцип на реципрочността. Равносметката показва, че руски компании разполагат със собственост в ключови обекти на българския енергиен сектор и имат достъп до крайните потребители на техни ресурси в България. От друга страна, българските фирми на практика нямат достъп до руските пазари и до проекти за разработка, добив и транзит на енергоресурси на руска територия. Като основното обяснение за това не е че на българските компании им липсва мащаб за подобни инвестиции и експанзия на руските пазари. В страната на Путин това зависи не толкова от пазарни фактори, колкото от волята на Кремъл.

Геополитика и бизнес уравнения

 

В центъра на визитата на Путин, която е и негово последно официално посещение в чужбина на този пост, е подписването на три ключови енергийни договора със София - за строителството на АЕЦ "Белене", създаването на Международната проектна компания (МПК) за нефтопровода Бургас - Александруполис и изграждането на газопровода "Южен поток". "Смятам, че Русия се опитва да се договори с България, защото с българското правителство й е много по-лесно да се разбере, отколкото с Брюксел. Възможно е с това да е свързана и бързината, с която иска да прокара споразуменията, въпреки че те продължават вече доста време. Тя вероятно се дължи и на желанието договорите да сключи Путин, с всички политически дивиденти от това, а не неговият наследник Дмитрий Медведев", коментира за "Капитал" руският икономист и политолог Михаил Делягин, президент на Института по проблемите на глобализацията:

 

За разлика от Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене", където Русия поиска и получи от България всичко, за "Южен поток" София до момента устоява на натиска на Москва (повече за енергийните проекти на стр. 14-15). За това вероятно са спомогнали и сигналите от Брюксел и Вашингтон. Американският посланик в София Джон Байърли и помощник държавният секретар на САЩ Матю Брайза призоваха в началото на седмицата българските управляващи да отстояват националните си интереси, да не отстъпват собствеността върху газопровода на Русия и да помислят внимателно за финансовите и геостратегическите параметри, преди да подпишат договор за "Южен поток". Това предизвика ответна реакция от Кремъл, като анонимен източник от администрацията на Путин коментира недоволно пред агенция "Интерфакс", че Вашингтон се меси и опитва да влияе на отношенията между София и Москва. "Тъкмо някъде реално се придвижим напред в двустранните въпроси и изпълзяват разни чиновници от Държавния департамент и започват да ги дърпат за реверите: "За какво ви е това?", без да предлагат алтернативи."

 

Същевременно отстъплението за "Южен поток" вероятно ще затвърди съвсем образа на България като "троянски кон на Русия в ЕС", както се изрази шеговито или прекалено откровено руският посланик в Брюксел Владимир Чижов в интервю за "Капитал" преди време. Изграждането му ще торпилира конкурентния и поддържан от Брюксел проект "Набуко", намаляващ зависимостта на Европа от руски газ. "Европейската комисия е наясно, че стратегията на руския "Газпром" е да изгради и контролира енергийните пътища в Югоизточна Европа (най-вече газопреносните трасета). Чрез придобиване на енергийни компании и тръбопроводи и чрез дългосрочни договори Русия се опитва да превърне този регион в своя база, от която да захранва с достъпна енергия Европа и да не допуска промяна в енергийното статукво, което е изгодно за Русия, но притеснява ЕС. Неминуемо България присъства в тази конфигурация. Не е добре София да създава впечатление, че е троянски кон, прекалено податлива на руски интереси. Това би навредило на репутацията ви в ЕС", предупреди пред "Капитал" пожелал анонимност експерт по сигурността на енергийните доставки в Главна дирекция "Транспорт и енергетика" на Европейската комисия.


Непознатият от Изток, е портретът на Путин в „Капитал"

 

Има саркастично чувство за хумор - нарече се последният истински демократ след Махатма Ганди.

Около метър и седемдесет, кобалтовосини очи, рус, леко оплешивяващ. Това е най-краткият и сигурен начин да опишете Владимир Путин, без да сбъркате. Защото никой не знае със сигурност какъв човек е руският президент. От онзи форум в Давос през 2000 г., когато американската репортерка Труди Рубин обърка няколко висши руски политици с въпроса "Кой е господин Путин", изминаха осем години, в които той се промени заедно със страната, която управлява. Жадният за подробности свят откри в началото на новия век един политик, готов да сътрудничи, поел страна на ръба на фалита и чудо на чудесата за руската практика - да признава открито, че грешките на Русия са "нейни собствени". За двата му мандата Русия тръгна нагоре, подхранвана от цените на петрола и газа. А този, в чиито очи Буш твърдеше, че е видял приятел, се превърна в човека с метален поглед, за когото кандидатката за президент на САЩ Хилари Клинтън си позволи да каже публично, че "няма душа". Неизвестният бивш агент, който през 2000 г. си каза, че не е вярвал да се задържи дълго на поста, сега е мегаидол: огромни негови потрети пълнят улиците, в театрите дори играят пиеса, в която той е супергероят. Така не особено забележителната история на живота му постепенно губи значение, за да отстъпи на почти православното вярване, че той е новият спасител на Русия, появил се чудодейно от хаоса на 90-те. Настоящият Путин е твърд и неотстъпчив, своеволен и дори арогантен. Днешна Русия - също. Тази

 

еволюция на лидер и държава

 

отразява сливането между двете, което протече в изминалите осем години. Когато го назначи за премиер, а по-късно посочи и за президент, покойният Борис Елцин се аргументира така в книгата си "Среднощни дневници": "За разлика от други, които се опитваха да ми налагат визиите си за Русия и света, Путин не го правеше. Убеден съм, че той съчетава огромна привързаност към демокрацията и силен патриотизъм." Тази привързаност към демокрацията на новия президент продължи по-малко от година. През 2000 г. той се срещна с олигарсите, за да им обясни, че ако те не се месят в неговите дела, той няма да се меси в техните. През 2001 г. Владимир Гусински стана първата жертва на новата война: най-голямата частна телевизия НТВ мина в ръцете на "Газпром", след което постепенно от нея изчезнаха всички политически разследвания и предавания, свързани с президента и неговия кръг. Че Путин е достатъчно хард, разбра през 2003 г. и собственикът на ЮКОС Михаил Ходорковски. Малко след като подкрепи опозиционните партии с няколкостотин милиона долара, Ходорковски бе арестуван на самолетна писта в Сибир, а ЮКОС бе разкъсана и разпродадена на държавни фирми. Когато западните медии го разкритикуваха, руският президент ги обвини , че "умишлено сравняват засилването на държавата с авторитаризъм". Същият човек, който според Елцин е твърдял "не харесвам предизборните кампании и не мога да ги водя", обаче проведе в края на миналата година кампания, на която би завидял всеки авторитарен лидер. В неговата Русия опозиционни лидери често преспиват в ареста, десетки журналисти намериха смъртта си, а протестните митинги са разпръсвани с полицейска сила. Не е изненадващо, че най-голямото предизвикателство към властта на Путин дойде не от политически противници, а от терористи. Трагедията в училището в Беслан през 2004 г., където загинаха стотици деца, както и свалените малко по-рано два самолета край Москва нанесоха огромна вреда на имиджа на новия лидер. "Путин сключи с руснаците договор да възстанови реда и да подсигури безопасността на хората. Този договор беше нарушен", каза тогавашният депутат Владимир Рижков. Изправен пред народния гняв, президентът заяви на нацията "ние сме слаби, а слабите ги бият". Да бъде възприеман като слаб, оказа се, е най-големият кошмар на Путин. Човекът, който говореше преди осем години за "независимостта на местната власт", отмени изборите за губернатори и започна да ги назначава. Той, който обеща на Елцин да не позволи на КГБ да се възроди, върна контрола над границите, подслушването от страна на Федералната служба за безопасност и насели администрацията си с бивши членове на разузнавателната общност, наричани общо силовики и контролиращи държавни и частни компании. На фона на всичко това думите му "никой и нищо няма да спре Русия по пътя към укрепването на демокрацията и осигуряването на човешките права и свободи" са пълни с ирония.

 

Никой и нищо

 

обаче не спря Путин да тръгне към противопоставяне на Запада при всеки удобен случай. Само за последните няколко години Русия влезе в повече конфликтни ситуации, отколкото когато и да било след края на студената война. Газова и политическа война с Украйна и Грузия, противопоставяне на решение за независимост на Косово, излизане на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили и заплахите за насочени ядрени ракети към Европа, открита война на думи със САЩ, обтегнати дипломатически отношения с Великобритания - този списък може да бъде продължен. Бившият агент на КГБ в ГДР, който не виждаше заплаха в НАТО, сега обвинява пакта за "настъпление към руските граници". Партньорите му от ЕС и САЩ също изпитаха новата самоувереност на руския лидер, който вярва, че атаката е най-добрата защита. На срещата на Г-8 в родния му Санкт Петербург домакинът отговори с язвителни и иронични критики на всяка забележка, която Джордж Буш, Дик Чейни, Тони Блеър или който и да било друг се опитаха да направят. "Ще бъда честен, не искаме демокрация като тази в Ирак", заяви той на американския президент и подигра заместника му за обвиненията, че Русия използва енергийните си ресурси като оръжие. "Това е толкова точен коментар, колкото и неговият злополучен изстрел по време на лов", каза Путин пред телевизия NBC, с което визира простреляния от Чейни по невнимание приятел. "Той не е дипломат, той е лидер", защитава го политологът Сергей Марков, който наскоро стана депутат от Путиновата партия "Единна Русия". На форум във Финландия в края на 2006 г. в отговор на критиките Путин обясни на испанския премиер Хосе Луис Сапатеро колко корумпирани са кметовете в Южна Испания и накара италианския премиер Романо Проди да загуби дар-слово с изречението "а къде се роди мафията". Това ли е същият човек, който бързаше за срещи със Жак Ширак и Герхард Шрьодер?

 

Да се отговори на въпроса дали властта е трансформирала Путин, или той винаги е бил такъв не е лесно. Защото точно според съветската традиция

 

Путин е потаен

 

Това е естествено следствие както от живота му на агент, така и на собствения му характер. Ръководителят му в КГБ Михаил Фролов го характеризира като необщителен. "Не вярвам на никого освен на себе си", призна самият президент пред NBC. До времето, когато е преизбран през 2004 г., политолози, журналисти и политици в Русия вече знаят, че няма как да разберат какво ги очаква. "Всичко, което имаме тук, са теории. Това е така, защото ние на практика не се опитваме да прогнозираме взаимодействията на някакви политически тенденции и фактори, а гадаем за идеите на един-единствен ум, който е и доста склонен към секретност", описа ситуацията в интервю за "Капитал" преди време Мария Липман. Някои, като политолозите Георги Сатаров и Александър Аузан, смятат, че новата цел на Путин е да бъде суперолигарх. Запознатият с интригите на Кремъл Станислав Белковски дори издаде книга "Бизнесът на Путин", в която твърди, че руският президент държи дялове в "Сургутнефтегаз", "Газпром" и швейцарската "Гунвор" на стойност около 40 млрд. евро. Доказателства за това естествено няма, но подадената декларация в Сметната палата е по путински иронична: според нея Путинови притежават 3 хил. долара в банкови сметки, няколко акции от банка в Санкт Петербург и един апартамент там, парче земя в московска област и две волги. Това все пак е човек, който при годишна заплата от около 80 хил. долара носи на ръката си часовник "Патек Филип" за близо 84 хил., според списание GQ. Осем години след като светът се запозна с Владимир Путин, той продължава да е енигма. Но все по-тъмна.

 

 

Русия дадe 3,8 млрд. евро за АЕЦ "Белене", пише „Новинар"

 

 

Русия е готова да предостави на България кредит за изграждането на новата атомна централа "Белене". В бюджета на Русия има 3,8 млрд. евро, които са заделени за изграждането на АЕЦ "Белене" и ако те са нужни на България, Русия ще даде тези средства на заем. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който е на посещение у нас, след подписването на договора за изграждане на централата. Документът беше парафиран от главния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и президента на руския концерн "Атомстройекспорт" Сергей Шматко.

Стойността на руската атомна централа, която ще бъде изградена у нас, е 4 млрд. евро. В началото на декември миналата година Европейската комисия даде зелена светлина на проекта. Централата трябва да има два реактора с капацитет от 1000 мегавата всеки. АЕЦ "Белене" трябва да заработи през 2013 г., а срокът, в който може да функционира, е 60 години. Подизпълнители на проекта са френската компания "Арева" и германската "Сименс".

 

Путин освободи трафика в София, пише „Монитор"

Русия и България се договориха да си разделят поравно - 50 на 50 участието в газопровода "Южен поток". Това съобщи вчера министър-председателят Сергей Станишев.

Газопроводът ще пренася синьо гориво от Черно море към Италия през българска територия и е конкурентна на планирания газопровод "Набуко", който има подкрепата на ЕС и САЩ.

Договорът бе парафиран вчера в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и на българския му колега Георги Първанов.

В договора има и клауза, според която, ако Русия не запълни целия капацитет на газопровода, който ще е 31 млрд. куб. м годишно, ще плаща на принципа "транзитирай или плащай".

Газопроводът ще получи статут на национален обект, което ускорява изграждането, защото опростява процедурите при уреждането на поземлените въпроси за терените, през които ще минава тръбата.

До последния момент българското правителство имаше колебание за подписване на споразумението, заради спорове за разпределение на дяловете на бъдещата компания, която ще управлява проекта на българска територия.

Москва е настоявала да има контрол с 51% участие, но, след личната намеса Владимир Путин, руснаците са отстъпили и двете страни ще си разделят по 50%, съобщи премиерът Сергей Станишев.

Тези 50% гарантират защитата на националния интерес, категоричен е премиерът.

Съгласието е постигнато по време на вечерята, дадена в четвъртък вечерта за руския президент и неговата делегация, а след това преговорите на по-ниско ниво продължили цяла нощ.

 

След денонощни преговори и отстъпката на Русия споразумението за газопровода все пак беше подписано от министъра на икономиката Петър Димитров и руският министър на промишлеността Виктор Христенко.

 

Решението да подпишем за "Южен поток" бе взето след като вчера премиерът Станишев свика кабинета на извънредно заседание, за да даде разрешение на министър Петър Димитров да подпише споразумението, заедно с останалите два енергийни проекта - за петролопровода "Бургас - Александруполис" и за АЕЦ "Белене".

Двустранното споразумение ще бъде последвано и от многостранно, с бъдещи потребители на природния газ, добави Станишев. Това също е било изискване на българската страна за сключване на споразумението, уточни той.

Включването на България в този проект увеличава тежестта на нашата страна на енергийната карта на Европа, заяви Станишев. По думите му тъй като България държи равен дял с Русия, нашите интереси няма да бъдат нарушени при вземане на всички решения за дейността на компанията, включително и за получаването на дивиденти.

Българската компания в проекта ще е държавната "Булгаргаз", която ще инвестира 200 млн. евро, чиято капитализация ще достигне 700 млн. евро.

Общо покрай газопровода "Южен поток" в България ще бъдат инвестирани 1.4 млрд. евро, добави Станишев. Само от ДДС постъпленията ще са 200 млн. евро.

Договорена е и нормата на възвръщаемост на проекта, който трябва да се изплати до 15 години.

Компанията за "Южен поток", ще бъде учредена в България, което гарантира дивидентите за държавата. До 18 месеца след създаването й трябва да приключи предпроектното проучване за входната и изходната точка на трасето на тръбата, а шест месеца след това да тръгне и реалното строителство.

 

 

"Южен поток"

История

На 23 юни 2007 г. в Рим е подписан Меморандум за строителството и експлоатацията на газопроводната система "Южен поток" между заместник-председателя на Управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев и генералният директор на италианската компания "Ени" (Италианско национално дружество за течни горива) Паоло Скарони в присъствието на министъра на икономическото развитие на Италия Пиерлуиджи Берсани и министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко. Документът предвижда подготовка на техническата и икономическата обосновка на проекта, провеждане на необходимия анализ на политическите и нормативните му аспекти, както и определяне на реда на сътрудничество между двете компании при проектирането, финансирането, строителството, техническата и търговската експлоатация на газопровода.На 24 юни 2007 г. в Загреб, Хърватия, по време на среща с президента на Русия Владимир Путин президентът на България Георги Първанов посочва, че България проявява интерес и е готова да се присъедини към проекта за изграждане на нова газопроводна система "Южен поток" от Русия до Европа през акваторията на Черно море (в рамките на срещата на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката).С Решение на Министерския съвет от 12 юли 2007 г. е създадена Междуведомствена експертна работна група, която трябва да подготви проект на междуправителствено споразумение по проекта с работно име "Южен поток".На 8 ноември 2007 г. в Москва е подписана Декларация за проекта за транзитен газопровод през България "Южен поток" от министрите на икономиката и енергетиката на България и Русия Петър Димитров и Виктор Христенко, в рамките на работното посещение на министър Петър Димитров (8-9 ноември 2007 г.).На 22 ноември 2007 г. в Москва е подписано споразумение за създаване на съвместна компания със специално предназначение (със срок до 15 януари 2008 г.) от председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и генералния управляващ на италианската компания "Ени" Паоло Скарони. На подписването присъстват президентът на Русия Владимир Путин и министър-председателят на Италия Романо Проди. Съвместната компания се създава за разработването на техническо-икономическата обосновка на проекта за газопровода. Компанията, в която "Газпром" и "Ени" ще получат по 50 процента, ще бъде регистрирана в Швейцария или Холандия. На срещата е решено първите доставки на газ по проекта "Южен поток" да започнат през 2013 година, а до края на 2008 г. да приключат маркетинговите проучвания и технико-икономическата разработка на проекта "Южен поток", се казва в комюнике на "Газпром".

Шефът на "Газпром" Алексей Милер: Реализацията на проекта започна

Реализацията на проекта "Южен поток" вече започна. Днес (б.р.) в Швейцария е регистрирана руско-италианска фирма, между Газпром и ЕНИ - Италия за работата по проекта. В България пристигна и изпълнителният директор на ЕНИ Пауло Скарони. Вече с сключихме и споразумението с България. Очакваме да завършат и преговорите по "Южен поток" със Сърбия.

Тръбата

 

Трасето на бъдещия газопровод.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна. На българска територия газопроводът ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно. Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия. Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра. "Южен поток" не е един газопровод, а система от нови газопроводи с мощност 30 млрд. куб метра, чрез която ще се транспортира не само руски , но и средноазиатски, и казахстански газ. Пропускателната способност на "Южен поток" ще бъде определена в рамките на техническата и икономическата обосновка с цел оптимизиране на загубите и с отчитане на пазарните изследвания, които ще се проведат в транзитните страни и на крайните пазари. В рамките на проекта в Европа ще постъпват до 30 млрд. кубични метра годишно газ. Стойността на съоръжението се изчислява между 8 и 10 млрд. евро. "Южен поток" не е алтернатива на нито един от съществуващите проекти. Той не отменя проекта за разширяване на "Син поток" между "Газпром" и унгарската компания МОЛ, както и "Северен поток", проект на Русия, Германия и Холандия и който трябва да свърже Русия с Германия през Балтийско море. През ноември 2006 г. руската компания "Газпром" и италианската енергийна компания "Ени" подписват договор, по силата на който руската компания от 2008 г. получава възможност да извършва преки доставки на газ в Италия, като обемът на доставките ще се увеличава поетапно до 3 млрд. куб. метра през 2010 година.

Първанов: Направихме "Голям шлем"

Като "Голям шлем" за България определи президентът Георги Първанов подписаните вчера енергийни споразумения. По думите му икономическите и социални измерения на всеки един от тези проекти са многобройни, но най-важното е, че е постигната сигурност в енергетиката на Балканите.

Оценявам високо, че руската страна прие българското предложение за собствеността на частта, минаваща през България по "Южен поток", каза още Първанов и изрази надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост.

Двамата държавни глави се обединиха около тезата, че на двете страни няма да бъде трудно да убедят своите съседи и партньори в ползите от подписаните днес енергийни споразумения.

Ние нямаме нужда да убеждаваме някого, нас постоянно ни молят за това всеки божи ден през есента и зимата.

Всяка година нашите турски приятели се обръщат с голяма молба за увеличаване обема на доставките на газ" посочи Путин. Според него заради растежа на икономиките на Гърция и Италия руският газ винаги ще е конкурентоспособен на този пазар.

От своя страна президентът Първанов заяви, че като се имат предвид острите енергийни проблеми на нашите съседи, едва ли ще е нужно да ги убеждаваме.

Путин освободи трафика в София

11 мин. от Окръжна болница до НДК, 19 - до Бояна

Чавдар Цолов

СНИМКА: Алексей Димитров

Посещението на руския президент Владимир Путин, което освободи софийските улици, ненадейно направи пътуването из София с европейско лице. Вчера по обяд в най-натоварения ден от седмицата кола на "Монитор" взе разстоянието от редакцията (Окръжна болница) до НДК за 11 минути при абсолютно спазване на ограниченията в скоростта. Продължавайки до Бояна колата ни финишира пред "Чепишев" за 19 минути.

Това са нечувани рекорди, които е можело да бъдат наблюдавани през деветдесетте години на миналия век, коментират стари софиянци. Изстрадали шофьори коментираха, че обикновено към обяд в петък цитираните по горе разстояния се изминават съответно за около час и за час и двадесет минути до час и половина.

Чистите тротоари и липсата на паркирали или спрели с мигащи светлини коли на пътното платно се оказаха рай и за таксиджиите. Те коментираха, че за последен път трафикът е бил така облекчен на първи януари тази година.

Неотдавна столичният кмет Бойко Борисов в телевизионно интервю упрекна столичани, че спират абсолютно безразборно по улиците на забранени места и по този начин утежняват и без това тежкото движение в София. Масовото нарушаване на забраната за движение в автобусните ленти пък тормозело и бавело обществения транспорт, поради което хората излизали с личните си автомобили и правели задръствания.

Затова Борисов поиска да му бъдат предоставени мотоциклетни полицаи, които да разгонват със свирки и палки нарушителите.

Организират конференция "Загреб-2" у нас

Нова енергийна конференция,подобна на тази в Загреб, която да се проведе в България с участието на всички балкански държави, страните от Черноморския регион и с високото присъствие на европейските институции е предложил президента Първанов на руския държавен глава Владимир Путин. Именно на предишната такава конференция порез юни миналата година след среща на Първанов и Путин стана ясно, че нашата страна ще се включи в проекта "Южен поток".

Москва настоява за четири реактора във втората АЕЦ

Руските специалисти разчитат да построят 4 енергоблока на българската АЕЦ "Белене", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки днешно изявление на президента на Росатом Сергей Кириенко.

Окончателното споразумение за изграждането на два блока на централата с руската компания "Атомстройескпорт" бе подписано в София от шефовете на НЕК и руската "Атомстройекспорт" вчера.

По наше виждане на атомната централа в Белене е безсмислено да се ограничава строителството на два блока, това ще бъде на първо време, и успешната реализация на двата блока ще позволи да бъдат построени още трети и четвърти, отбелязва Кириенко.

Според КириенкоПо думите му дефицит на електроенергия сега съществува не само в България, но и в Югоизточна Европа. Дефицитът нараства, затова е много важно максимално бързо да се пристъпи към строителство на съвременни атомни електроцентрали", смята ръководителят на Росатом.

"Атомстройекспорт" спечели конкурса за строителството на АЕЦ "Белене" в края на 2006 година . Компанията поема ангажимента да построи два атомни реактора от трето поколение тип ВВЕР-1000, на обща стойност почти 4 млрд. евро. Предвижда се строителството им да започне през втората половина на тази година, като влизането в експлоатация на първия реактор да стане през януари 2014 г., а на втория - през 2015 г.

Европа няма да се избави от енергийната зависимост

Европа никога няма да се отърве от бремето на газовата зависимост от Русия, пише руският вестник "Правда" по повод съгласието на София да подпише споразумението "Южен поток" по време на визитата на президента Владимир Путин. Още миналото лято българският президент Георги Първанов даде съгласие за присъединяване на страната му към проекта, пише вестникът, цитиран от Медиапул.

Чрез влизането на България в "Южен поток" Москва засилва влиянието си в тази част на Европа. "Правда" цитира руски експерти, според които реализацията на проекта "Набуко", призван да съкрати зависимостта на Европа от Русия, става все по- несигурна.

През юни м.г. "Газпром" и италианската ЕНИ подписаха меморандум за 900-километровото трасе на "Южен поток" от Русия към България по дъното на Черно море. Целта е да не се допусне Турция да стане важен транзитен център за пренос на енергорерсурси от Русия и Кавказкия регион.

Преминаването на тръбата през България ще й позволи не само да потребява газ за сметка на транспортни такси, но и да привърже" към себе си "Газпром". Така България ще може да "играе" на неговата тръба, както понякога правят Украйна и балтийските републики, казва експертът от ИК "Проспект" Александър Кузнецов пред Bignet.ru. Според него така и ще се намали политическата зависимост на България от руския газ.

Сърбия реши да последва примера на България и изрази готовност да продаде 51% от петролната си компания NIS на "Газпром". Това още повече "подкоси" Европа. Западни анализатори отбелязват, че тази сделка ще позволи на руския газов монополист да продължи газопровода през Сърбия, да построи голямо хранилище за природен газ и да превърне тази част от Западните Балкани във възлов център на руската енергетика, посочва изданието.

Това е двоен удар за "Набуко", а за ЕС - още един повод да преосмисли отношението си към този проект. Бавните процедури и вътрешноорганизацонните разногласия само помагат на "Газпром" да засили контрола и влиянието си в Югоизточна Европа и на Балканите, пише още "Правда".

"Балканите са геополитически възел, от който зависи сигурността на целия европейски континент. В съвременния конкурентен свят все по-голяма роля играе защитата на националните икономики и националния капитал. Русия не може да не използва за политически цели енергийните ресурси. Ако си спомним старата дружба на Русия и балканските страни, но и трябва да става въпрос не само за икономическото сътрудничество, но и за големите политически проекти", коментира директорът на департамента за връзки с обществеността на руския Институт за развитие на гражданското общество и местно самоуправление Иля Константинов.

Господарят на Кремъл: Готови сме да финансираме "Белене"

В бюджета на Русия има заложени 3.8 млрд. евро, които при необходимост можем да отпуснем за строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместната си пресконференция с Георги Първанов. По думите на господаря на Кремъл това може да стане под формата на кредит.

Ние смятаме, че реализирането на тези проекти ще повиши енергийната безопасност на Европа, Балканите и разбира се, България, допълни Путин. Според него деловото сътрудничество между двете страни ще е приоритетно. Потвърждение затова е стабилният ръст на търговията. За 10 месеца за м.г. търговският оборот между двете страни нараства с 22% и е от 3,4 милиарда долара.

"Ние виждаме тук и проблеми с това, че руският износ е в суровини. И българският износ изглежда по-привлекателно, защото в него 33% са за машиностроителни части, 22% на винарство," допълни Путин.

 

"Голям шлем" в енергетиката, отбелязва „Дума"

 

С подписаните споразумения България успя да постигне "голям шлем" в енергетиката. Този извод направи вчера президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин. Голям шлем е термин от бриджа, който означава пълна победа.

Преди пресконференцията в присъствието на двамата държавни глави официално бяха подписани осем споразумения, основна част от които бяха в сферата на енергетиката. България и Русия се споразумяха за проектирането, доставката и изграждането на АЕЦ "Белене", за създаването на газопровод за транзит на природен газ през нашата страна (този проект е известен като "Южен поток") и за нефтопровода "Бургас-Александруполис". В подписването за нефтопровода подписи положиха и представителите на гръцката страна в лицето на министъра на развитието на Гърция Христос Фолиас.

В изказването си Първанов наблегна още на това, че тези проекти ще доведат до подем на икономиката на България и до увеличаването на сигурността в региона. Не помня някога да сме подписвали толкова много договори в рамките на една визита, коментира българският президент. Според него обаче въпросът съвсем не е в количеството на договорите, а в това, че спогодбите дават възможност за качествен пробив в отношенията между България и Русия. Първанов припомни, че някои от договорите се подготвят от години. По някои от преговорите не беше лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните отстояваше своя интерес. Смятам, че постигнахме компромиси, които защитават интереса и на двете страни, убеден е българският президент. Той допълни, че пакетът от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници и са свързани с енергийната сигурност на региона на Балканите. Първанов бе доволен и от това, че е направена важна стъпка по отношение на икономизацията на отношенията между двете страни.

Освен енергийните проекти България и Русия се споразумяха за сътрудничество в областта на туризма, за провеждане на фестивал на руската култура през тази година в България, за внос в Русия на отработено ядрено гориво, за сътрудничество в сферата на културата и за изграждането на железопътно-фериботна връзка между Варна и пристанище Кавказ.

Рзултатите от днешните преговори показват, че руско-българските отношения се развиват във възходяща линия, бе коментарът от срещите на руския президент Владимир Путин. Той оцени договорките като много важни и изрично подчерта, че не биха били възможни, ако България и Русия не са сигурни партньори. Руският президент подчерта, че България има водеща позиция като търговски партньор на страната му. Руският износ е основно свързан със суровини и ще работим за разширяване на сферата на търговия. Българският износ изглежда по-привлекателно, защото 30% са машини и оборудване, а 22% е продукция на винарството. Но разширяването на структурата на износа е една от най-важните ни задачи, посочи Путин.

 

Пробив в преговорите за "Южен поток"

 

След дълги преговори България и Русия постигнаха пробив в преговорите за газопровода "Южен поток". Пробивът е станал в четвъртък късно вечерта, а сутринта вчера правителството се събра на извънредно заседание, за да разгледа постигнатата договорка. Пробивът е дошъл, след като руснаците са се съгласили с българското условие компанията, която ще изгради и упрявлява газопровода на наша територия, да бъде с 50% участие на България и 50% участие на Русия. Регистрацията на компанията ще бъде у нас. Включването на България в този проект увеличава тежестта на страната ни на енергийната карта на Европа, коментира министър-председателят Сергей Станишев след заседанието на правителството, което одобри подписването на спогодбата. Според него равните дялове на двете страни гарантират, че интересите на нашата страна няма да бъдат нарушени. Станишев обяви, че пробивът в преговорите е дошъл след решителната намеса на Владимир Путин. Само до преди два дни Русия е настоявала да държи 51 процента от акциите на компанията.

Газопроводът "Южен поток" ще бъде за пренос на около 30 милиарда кубически метра гориво годишно. Проектът на газопровода на наша територия ще струва около 1,4 млрд. евро, изчисли Станишев. Освен другите ползи само от строежа му българската държава щяла да вземе около 220 млн. евро ДДС. "Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна. На българска територия газопроводът ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно. Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия. Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра.

Съвсем естествено темата за "Южен поток" бе една от основните и на пресконференцията на Първанов и Путин. Двамата се обединиха около становището, че няма да е трудно да убедят своите съседи в ползите на подписаното споразумение. Ние нямаме нужда да убеждаваме някого, нас постоянно ни молят за това, особено през есента и зимата, коментира Путин. Според него руският газ винаги ще е конкурентоспособен особено в растящи икономики като тази на Гърция и Италия и икономиките на страните от Централна Европа. Въпросът не е в това да убедим някого, а да осигурим растящите потребности, допълни руският президент.

Газопроводът бе основна тема и на разговорите между премиера Сергей Станишев и първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев. За първи път "Газпром" подписва споразумение, което е с участие в собствеността 50:50, е отбелязал Медведев, който е и председател на Съвета на директорите на "Газпром". Премиерът Сергей Станишев е поставил въпроса за дисбаланса във външнотърговските ни отношения. Договорено е смесената българо-руска комисия да обсъди възможностите за диверсифициране на търговията и увеличаване на българския износ за Русия.

Малко по-късно ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви у нас, че приключват и преговорите с Италия и Сърбия за "Южен поток". Вчера в Швейцария е била регистрирана руско-италианска фирма между "Газпром" и ЕНИ - Италия, за работата по проекта. Специално за подписването на споразумението в България дойде изпълнителният директор на ЕНИ Паоло Скарони. Морският участък на газопровода ще се изгражда съвместно с италианската компания ЕНИ - стратегически партньор на "Газпром" по друг голям проект - "Син поток". Паоло Скарони подчерта, че "Южен поток" и "Набуко" не се конкурират, защото в близките 20 години два пъти ще бъде увеличена консумацията на газ в Европа.

 

Договориха и петролопровода "Бургас-Александруполис"

 

Много ми е приятно, че успешно завършиха преговорите за създаването на проектната компания по проекта "Бургас-Александруполис" и по подписването на междуправителственото споразумение за проекта "Южен поток", заяви вчера руският президент Владимир Путин. Страни по договора са България, Русия и Гърция.

"Проектът придобива значението на проводник на сближаване на интереси, стабилност и сигурност", той е "инвестиция в бъдещето", се казва в приветствието на гръцкия премиер Костас Караманлис, прочетено от министъра на развитието на Гърция Христос Фалиас.

Трасето на петролопровода е предвидено да бъде с обща дължина 280 км, като 155 км от тях ще преминават през територията на България. Тръбата ще преминава през Камено, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград. Крайната точка на пресичане на българо-гръцката граница е между с. Генералово и с. Капитан Андреево.

Общата стойност на българския дял от петролопровода се оценява на 227 млн. евро. Общата стойност на проекта е 700 млн. долара. Петролопроводът е с първоначален дебит 35 млн. тона петрол годишно с възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол на година.

Преговорите по проекта започват още през 1994 г. в Москва, където са подписани протоколи за намерения за изграждането на петролопровода.

На 14 март 2002 г. Министерският съвет решава България да предложи петролопроводът да се изгражда от междудържавна фирма, в която равни дялове да имат България, Русия и Гърция, и която да бъде регистрирана в четвърта страна. В края на март Русия подкрепя предложение, според което 33% участие в изграждането на петролопровода ще бъде българско.

На 1 ноември 2002 г. в Атина премиерите на България и Гърция Симеон Сакскобургготски и Костас Симитис постигат политическо решение за равностойно участие на България, Гърция и Русия при изграждането на тръбата.

През лятото на 2006 г. кабинетът решава да се създаде "Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, която да представлява България в Международната проектна компания.

Българското дружество е съвместно между "Универсален терминал Бургас" АД със 75% от капитала и "Булгаргаз" с 25%. Компанията ще участва като акционер в Международната проектна компания с дял, договорен в меморандум, но не по-малък от 24.5%, и право на глас при вземането на всички важни решения.

На 31 октомври 2006 г. в Москва се подписва документ за създаване на смесено предприятие в проекта. От руска страна участват "Транснефт", "Роснефт" и "Газпромнефт" с 51% дялове, а останалите са разпределени между България и Гърция. В началото на миналата година се подписва тристранно междудържавно споразумение от трите страни за сътрудничество за изграждане и експлоатация на петролопровода.

На 15 май 2007 г. в Атина са положени основите на "Бургас-Александруполис" в присъствието на премиера Сергей станишев, Владимир Путин и Костас Караманлис.

 

Русия дава кредит от 3,6 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

 

 

Министърът на иконовиката и енергетиката Петър Димитров и министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко официално подписаха споразумението за "Южен поток"

 

Русия е предвидила в бюджета си кредит от 3,8 милиарда евро за строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщи в София руският президент Владимир Путин. Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" подписаха основния договор за изграждането на АЕЦ "Белене" вчера. Стойността на договора е 3 997 260 000 евро. Двата блока на АЕЦ "Белене" са с обща мощност от 2000 МВт. В договора са уточнени всички детайли по изграждането на централата и са определени условията за успешното изпълнение на проекта. През първата половина на декември 2007 година Европейската комисия официално обяви одобрението си за инвестиционния план за строителството на двата блока на АЕЦ "Белене" в България.

 

Търсим начин да си вземем дълга

 

 

Министър-председателят Сергей Станишев се срещна вчера с първия вицепремиер на Русия и най-вероятен наследник на Путин Дмитрий Медведев

 

Проблемът с руския дълг към България е бил поставен от премиера Сергей Станишев по време на разговорите с първия вицепремиер Дмитрий Медведев. Министър-председателят е информирал госта си, че миналия месец българското финансово министерство е отправило писмено предложение до руския министър на финансите този въпрос да бъде снет от двустранните отношения, като се изплати оставащата сума от 19 млн. долара.

Темата бе поставена на дневен ред и от президента Георги Първанов, който е говорил по проблема с Владимир Путин. Разбрахме се да потърсим разрешение на въпроса с руския дълг, този малък руски дълг към България, но твърде важен за нас, коментира държавният глава и изрази надежда през следващите седмици въпросът да бъде окончателно разрешен.

 

Проблемът с архивите

 

Българските медии поставиха на Путин и въпроса, който нашумя напоследък, свързан с българските архиви, които се намират на територията на Русия. Руският президент отговори, че няма проблем с достъпа на учени до ценните документи. Той обобщи, че Русия е върнала част от архивите още през 1958 г. Путин припомни, че през 2004 г. България отново е повдигнала въпроса, но руснаците са поискали молбата да се формулира писмено. Последващи действия от нашата страна обаче е нямало.

От своя страна Първанов обеща, че българската страна ще направи свое конкретно писмено искане по въпроса. Двамата президенти са стигнали до съгласие работата по проблема да започне на експертно ниво.

 

 

Бразилци правят втори Левски, съобщава „Стандарт"

За Левски граници няма. И в далечна Бразилия вече се гордеят с футболен клуб, кръстен на Апостола. Негов създател е националът Лусио Вагнер. Засега тимът се събира само по коледните празници, но амбициите на клубния шеф са по-големи. Естествено, президент и треньор е левият защитник на "сините". Бразилският Левски се подвизава в Посо да Панела, откъдето е Лусио. Играчите носят български екипи, но без чорапи, защото им е топло. "Браво на Лусио. Създаваме фенклуб в Бразилия, който ще е общ за двата отбора", каза шефът на "синята" агитка Златин Тепсиев-Голди.

Преди време друг играч на шампионите - Мануел Мендоса, направи футболна школа "Левски" в Еквадор.

Нападателят на Левски Екундайо Джайеоба стана жертва на нагли крадци. Нигериецът се завърна преди два дни от проби в Китай, но без багаж. Сакът пристигна едва вчера, но полупразен. "Няма ми едните обувки и куп други неща", оплака се Дайо. Той иска среща с ръководството, на която да се разбере за бъдещето си. "Явно е, че в Левски няма място за мен, но с тази цена не става. Клубът трябва да отстъпи", обяви той.
За разлика от него Лусио Вагнер няма нито неволи с екипировката, нито с отбора. Бразилецът дори облече собствения си Левски с оригинални фланелки и шорти на "сините". Тимът предизвика фурор с тях по време на турнирите на малки вратички в Ресифе и областта. Защитникът, който пропуска днешната контрола срещу Динамо (Киев), има намерение да уреди приятелите си и с най-новите фенски атрибути на синия клуб при следващото си пътуване до Южна Америка.

 
Лев за билет в столицата?, пресмята „Труд"

От 1 март цената на билетчето в градския транспорт в София скача. Все още не е решено с колко точно ще се увеличи пътуването в трамваите, тролеите, автобусите и метрото. Но минималната цена на билета щяла да бъде 80 ст., а можела да подгони и левче. Ще се повиши и цената на картата за цялата градска мрежа. Сега тя е 37 лв. на месец, но ще стигне 40 лв.

Това стана ясно от семинар в Пловдив, посветен на столичния общински бюджет за т. г. "До един-два месеца ще внесем за обсъждане в Столичния съвет предложение за нова цена на билета", потвърди кметът Бойко Борисов. Сега цената на едно пътуване е 70 ст. А реалната била 75-76 ст.

Обсъждало се и въвеждане на годишна такса за влизане в центъра в размер на 350 лв., научи "Труд".

 

Картата за рейс скача с 3 лева, пише „Стандарт"

Картите за цялата градска мрежа в София ще поскъпнат от 37 на 40 лева, съобщи вчера зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Той не уточни откога, но това ще стане най-вероятно от март.

Не сме вдигали цената на картите от 2001 г. Междувременно обаче скачат горивата, а градският транспорт се нуждае от нови возила, обясни Стоилов. Според него ще поскъпне и билетчето, защото себестойността на пътуване сега е 75-76 стотинки, а билетът струва 70.

Ще мислим за поскъпване на билета, когато направим агенцията по трафика, обясни кметът Бойко Борисов. Според него по-високата цена трябва да влезе с по-добро качество на услугата. Бързината на превозите и свободни бус ленти пък могат да се гарантират само ако има трафик полиция, видеонаблюдение и солени глоби за нарушителите, категоричен е кметът. Агенцията трябва да е готова до месец. Френски експерти ще помогнат за подобряване на градския транспорт, каза още Борисов. Картите на пенсионерите няма да ги пипаме, но за студентите трябва да настояваме държавата да отпуска повече пари, допълни той.

Междувременно се разбра, че общината ще върне талоните "петица", които ще са по 3,25 лв. Сега се продават само по 10 билета с отстъпка, които струват 6 лв. Предстои тестване и на новата тикет-система, с която се плаща за време или пробег. Контрольорите ще проверяват билетите с четящи устройства, обясниха още от общината.