Заедно с нарастващия брой автомобилни производители, които освен на електромобилите, все по-често казват, че залагат и на водорода като заместител на двигателите с вътрешно горене, гигантът BMW обяви, че се ангажира да се бори с глобалното изменение на климата. Германската автомобилна компания иска да бъде въглеродно неутрална до 2050 година.

За разлика от много други автомобилни производители обаче, от BMW вярват, че автомобилите с водородни горивни клетки ще играят голямата и решаваща роля за постигането на тази цел, заедно с електрическите превозни средства, разбира се.

BMW инвестира $1,7 милиарда в производството на електромобили в САЩ

BMW инвестира $1,7 милиарда в производството на електромобили в САЩ

Компанията генерира над 20% от всичките си приходи на този пазар през 2021 г.

Водещият водороден автомобил на компанията е SUV BMW iX5, задвижван с водород, който току-що започна производство в малки количества. За първи път моделът на колата беше представен на автомобилното изложение във Франкфурт през 2019 година. Излизайки на глобалния пазар някъде през пролетта на 2023 година, малката партида iX5, която BMW произвежда в момента, ще излезе по пътищата в избрани региони по света за тестови цели.

Базиран на емблематичния модел BMW X5, който се произвежда във фабриката на компанията в Южна Каролина, САЩ, iX5 се сглобява в центъра за изследвания и иновации на BMW в Мюнхен, Германия.

Трансформацията от X5 в iX5 включва смяна на изцяло нов под, за да пасне на двата водородни резервоара на системата с горивни клетки, които се намират под централния тунел и задните седалки на средно големия SUV.

От BMW казват, че цялата горивна клетка-електрическата система на iX5, генерира общо 374 конски сили. Компанията допълва, че собственото тегло на автомобила е сравнимо с plug-in хибрида X5. iX5 може да ускори от нула до над 100 км/ч за по-малко от седем секунди.

BMW вярва, че водородните автомобили ще осигурят безвъглеродна алтернатива на клиентите, които не могат да бъдат задоволени от електромобилите и особено на тези, които трябва да зареждат колите си бързо, а нямат достъп до такова електрическо зареждане.

Вълнуващ и еко: Toyota показа новия си водороден седан

Вълнуващ и еко: Toyota показа новия си водороден седан

Но все още не е ясно колко ще струва той