Германският автомобилен производител Bayerische Motoren Werke AG (BMW) обяви планове да инвестира около 1,7 милиарда долара в производството на електрически превозни средства в Съединените американски щати.

От тази сума 1 милиард долара ще бъдат използвани за преобразуване на съществуващ завод в гр. Спартанбърг, щата Южна Каролина, за производство на автомобили с електрически двигатели, се казва в изявление на BMW.

BMW показа новия футуристичен и изцяло електрически модел i7

BMW показа новия футуристичен и изцяло електрически модел i7

Суперлуксозният автомобил излиза на българския пазар в края на годината

Очаква се до 2030 г. тук да се произвеждат поне шест модела електрически превозни средства.

Освен това компанията ще похарчи 700 милиона долара за изграждане на нов завод за батерии за електрически превозни средства в град Удръф, в същия щат. Изграждането на тази производствената мощност ще разкрие около 300 нови работни места.

През 2021 г. BMW генерира над 20% от всичките си приходи в САЩ. Компанията планира да увеличи дела на електрическите превозни средства в продажбите си до 50% към 2030 г., като очаква да успее да постигне тази цел по-бързо.

BMW представи новия си кросоувър XM (Видео)

BMW представи новия си кросоувър XM (Видео)

Автомобилът е с мощна хибридна система и ще се конкурира с Lamborghini Urus

Акциите на BMW се покачиха с 0,1% по време на търговията във Франкфуртската борса в сряда. От началото на годината пазарната капитализация на автомобилния производител е намаляла с 12,2%, до 51,03 милиарда евро.