Ford обяви, че ще инвестира до 230 милиона британски лири за изграждането на компоненти за електрически автомобили в завода си в Хейлууд в Северна Англия. Заводът ще произвежда около 250 000 захранващи обекта годишно от средата на 2024-а година. Това е първата фабрика за производство на части за електромобили на компанията в Европа.

Правителството на Великобритания допринасят за тази инвестиция чрез своя Фонд за автомобилна трансформация, съобщават медиите на Острова. Чрез въпросния фонд властите в страната са склонни да осигурят около 10% от общата инвестиционна стойност за автомобилните фирми в Обединеното кралство.

Ford прави най-голямата инвестиция в 118-годишната си история

Ford прави най-голямата инвестиция в 118-годишната си история

Компанията, заедно с корейската SK, ще изгради два огромни производствени кампуса за батерии и електромобили

Инвестицията е част от инициативата на Ford да направи гамата от автомобили за Европа изцяло електрическа до 2030-а година.

"Това е важна стъпка, която отбелязва първата вътрешна инвестиция на Ford в производството на изцяло електрически компоненти за превозни средства в Европа", заяви европейският президент на компанията Стюарт Роули.

През месец юли автомобилният производител Nissan също обеща да инвестира във Великобритания в нов завод за батерии. След Брекзит много играчи от автомобилната индустрия бяха загрижени относно търговските бариери. Сделката за "развод" между Лондон и Брюксел от декември 2020-а година обаче осигури достъп до нулевите тарифи за сектора.

Ford отваря център за услуги в Букурещ, който ще работи за цяла Европа

Ford отваря център за услуги в Букурещ, който ще работи за цяла Европа

Компанията ще наеме 700 служители в него