10-кратен скок на кражбите в рамките на само 3 години регистрират Hyundai и Kia при някои от моделите си в САЩ, като причината е слабата сигурност на возилата, разкрита в публикации в социалните мрежи, пише CNN.

По данни на Highway Loss Data Institute през първото полугодие около 1,6 от всеки 1000 застраховани автомобила на корейските марки е бил обявен за откраднат - приблизително колкото и при другите производители. В началото на миналата година вече говорим за 11,2 на 1000 и то без промяна при останалите брандове.

САЩ разследват Hyundai и Kia за изтеглянето на 6,4 милиона автомобила

САЩ разследват Hyundai и Kia за изтеглянето на 6,4 милиона автомобила

Те са свързани с течове на спирачна течност, които биха могли да доведат до при пожари

Какво се е променило? През октомври 2022 г. в TikTok нашумява "предизвикателство", свързано с краденето на коли от двете марки. Оказва се, че някои модели на Hyundai и Kia от периода 2015-2019 г. като Tucson и Sportage имат огромни пропуски в сигурността - липсват електронни имобилайзери и с малко сръчност и USB кабел всеки може да ги подкара.

Това доведе до вълна от кражби или повреди при неуспешни опити на по-неумели бандити.

Hyundai и Kia се наложи да платят 200 млн. долара на собствениците, за да не стигне до съда колективен иск. Освен това, и двете компании се принудиха да инсталират различни софтуерни и хардуерни системи за сигурност.

Въпреки това се стигна до рядката ситуация застрахователни компании директно да отказват сключването на полици за модели на двете марки.