Вчерашният ден донесе доста неприятности за гиганта Apple. Акциите на компанията паднаха за първи път от 15 месеца под 100 долара за брой.

Причината: признаци за забавяне на растежа в двата важни стълба за технологичния гигант – iPhone и Китай, информира Market Watch.

Компанията от Калифорния отчита загуба от 4.2% само в един ден при среден спад на пазара от 3%. Нещо повече – от началото на декември Apple е загубила 100 милиарда долара от пазарната си стойност.

След истерията по последния iPhone идват ли тежки времена за Apple?

След истерията по последния iPhone идват ли тежки времена за Apple?

Huawei диша във врата на технологичния гигант

Сигнали за отслабване на позициите на iPhone – най-добрият и най-добре продаваният продукт на компанията, дойдоха след данните през септември за рекордни резултати на модела с най-големия екран.

Голяма част от този успех се дължи на увеличаващата се средна класа в Китай, където продажбите през изминалата фискална година нараснаха с 84%, а компания отбеляза 233 милиарда долара приходи.

Сега обаче както продажбите на iPhone, така и пазарът в Китай, са изправени пред рискове. Както The Wall Street Journal съобщи през седмицата, Apple планира съкращаване на производството – провокирано най-вече от проблемите с китайската икономика.