Daimler ревизира нагоре прогнозата за печалбата си до края на годината, предаде Reuters. Причината за това е ръстът на луксозни автомобили в Китай с 24% спрямо третото тримесечие на миналата година, което помогна за обръщането на маржовете на гиганта.

От друга страна, компанията понижи цените на возилата си, но освен тях спаднаха и фиксираните ѝ разходи, най-вече в поделението Mercedes-Benz Cars & Vans. Така доходността му се повиши от 7% през миналата година до 9,4%. През второто тримесечие тяхната доходност беше негативна: -1,5%.

Daimler изненада с €3,07 млрд. печалба

Daimler изненада с €3,07 млрд. печалба

И очаква положителен резултат и през следващите три месеца - освен ако няма нови строги мерки срещу вируса

След ревизията се очаква приходите преди лихви и данъци (EBIT) да са на равнището от миналата година, след като първоначалната прогноза на гиганта беше те да се понижат.

През третото тримесечие EBIT на Mercedes-Benz е нагоре до 3,479 млрд. евро, което е по-висока стойност даже и от миналогодишните 3,14 млрд. евро. Все пак продажбите на подразделението се понижават с 4% през този период, което накара Daimler да акцентира отново, че продажбите и приходите на цялата група за 2020 г. ще са надолу.

"Оценяваме факта, че Mercedes може да постигне много високи маржове докато продава все по-голям брой електромобили", посочи анализаторът от Bernstein Research Арнд Елингхорст. "Това ще успокои някои притеснения за предполагаемото подриване на печалбите при електромобилите."

Daimler плаща $1,5 млрд. в САЩ заради Dieselgate

Daimler плаща $1,5 млрд. в САЩ заради Dieselgate

И още $700 млн., за да сложи край на делото, заведено от собственици на засегнатите модели