Facebook води разговори с десетки финансови компании и интернет търговци, които да помогнат на социалната мрежа да пусне своя платежна система, основната на криптовалута, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Ако усилието пожъне успех, заплашва да промени значително пазара на интернет търговия и ще се превърне в най-популярната употреба на криптовалута досега.

По инициативата инженери работят от повече от година. В сърцето на т. нар. Project Libra е дигитална монета, която потребителите могат да изпращат един на друг, да пазаруват в социалната мрежа, както и в други интернет страници.

Пречките пред проекта не са малко. Засега криптовалутите не се използват широко като платежно средство, а множеството скандали около Facebook правят моментът деликатен. Социалната мрежа обаче има 1,562 милиарда активни потребители, което ѝ дава огромен мащаб.

Може ли Facebook да започне да отпуска заеми?

Може ли Facebook да започне да отпуска заеми?

Според анализатор от Barclays тази възможност е съвсем реална с пускането на нова криптовалута Facebook Coin

Компанията на Марк Зукърбърг вече е водила разговори с Visa, Mastercard и други, търсейки общи инвестиции от около $1 милиарда, които да подкрепят стойността на криптовалутата и да я защитят от волатилността на останалите дигитални монети.

Facebook говори и с компании в интернет търговията и приложения, които също да приемат монетите.

Не чуваме за проекта за първи път. През декември Bloomberg съобщи, че Facebook работи по дигитална монета, която да бъде използвана в приложението WhatsApp и да служи като метод за изпращане на пари.

Потребителите може да получават пари от социалната мрежа. Една от идеите, които компанията обсъжда, е потребителите да получават криптовалута, когато гледат реклами - нещо като точки за лоялност, познати ни от други търговци.

Самите търговци също ще получат добра сделка - Facebook обещава да премахне таксите, които иначе банките и компании като Visa и Mastercard получават при всяка покупка.

Facebook променя изоснови приложенията си - ето как ще изглеждат те

Facebook променя изоснови приложенията си - ето как ще изглеждат те

Някои от тях ще бъдат достъпни още днес, други след няколко месеца