Най-гледаната американска новинарска кабелна телевизия Fox News изненадващо се раздели със своя топ водещ Тъкър Карлсън, стана ясно късно в понеделник. Новината шокира леви и десни зад Океана и доведе до загуба на пазарна стойност от над половин милиард долара за компанията - свидетелство за огромното влияние на журналиста върху процесите не само в собствената му редакция, но и в собствената му страна.

Какво се случи: Изненадващо в ефира на Fox News беше прочетена информацията, че ръководството и Карлсън са се споразумели за неговото напускане и му благодарят "за направеното от него за телевизионната мрежа като водещ, а преди това - и като сътрудник".

Медийният магнат Рупърт Мърдок ще бъде свален от поста на изпълнителен директор на Fox Corporation

Медийният магнат Рупърт Мърдок ще бъде свален от поста на изпълнителен директор на Fox Corporation

Това ще се случи на 14 декември

Предаването му остава в ефир под ново име и с ротиращи се водещи - последното издание с оригиналния водещ се оказва, че е било през миналата седмица.

Реакцията на пазарите беше недвусмислена - акциите на Fox Corporation се сринаха с до 5,4% и в края на търговията се стабилизираха на минус 2,9%, при което и компанията загуби 504 млн. долара от пазарната си стойност, посочва Bloomberg. На един етап загубите бяха над 960 млн. долара.

Контекст: Обичан от едни и ненавиждан от други, Тъкър Карлсън е едно от най-разпознаваемите лица на американската телевизионна публицистика. Бивш кадър на CNN и NBC и съосновател на консервативния сайт Daily Caller, той събираше милионна аудитория първо в сутрешния блок на Fox News, а след това - и в собственото си токшоу.

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Бившият американски президент отново има глас в ключовите онлайн трибуни

Програмата беше близка идеологически до крилото на Републиканската партия, което подкрепя Тръмп. Карлсън даваше ефир и на различни конспиративни теории, свързани с COVID-19, насилието на расова и сексуална основа в САЩ и изборите за президент през 2020 г.

Именно недоказани твърдения по последната тема събраха хиляди привърженици на Тръмп на 6 януари 2021 г. във Вашингтон, когато се стигна до опит за щурм на Капитолия в едни от най-грозните сцени от американската демократична история. След това Карлсън дълго време лансираше теорията, че ФБР е предизвикало безредиците, за да дискредитира загубилия изборите.

От друга страна: Водещият се оказа основно действащо лице в мегаделото, в което компанията Dominion потърси от Fox News отговорност за твърденията, че нейните машини за гласуване са били използвани за манипулиране на вота.

 Fox News се измъкна от дело за клевата като плати $787 милиона

Най-гледаната кабелна новинарска мрежа в САЩ се измъкна от дело за клевата като плати $787 милиона

Не за първи път новинарската мрежа урежда големи правни споразумения и изплащания

В хода на делото като доказателства бяха показани групови чатове с участието на Карлсън и други лица на медията, от които се разбира, че далеч от прожекторите има съвсем различен светоглед. Например, там той твърди, че "страстно" мрази Тръмп, а президентският му мандат е бил "бедствие".

В крайна сметка Fox News се съгласи на извънсъдебно споразумение за рекордните 787 млн. долара, за да не стигне случаят до процес с още по-големи финансови и репутационни щети.