Германия вече не е световен лидер в износа на изделия от машиностроенето и индустриалното оборудване, губейки първо място от Китай, съобщава Die Welt.

През 2020 г. световната търговия с машини и индустриално оборудване се оценява на 1,05 трилиона евро. Това е с около 10% по-малко от предходната година поради кризата, причинена от пандемията COVID-19.

В същото време делът на Китай в тази сфера достигна 15,8% (165 милиарда евро), докато този на Германия спадна до 15,5% (162 милиарда евро).

През 2019 г. Германия изпреварваше Китай по отношение на дела си в глобалния износ на промишлено оборудване с 1,4 процентни пункта, показват данни на Асоциацията на германските машинни инженери и производители на индустриално оборудване (VDMA).

САЩ миналата година запазиха третата си позиция в списъка на най-големите износители на машиностроителна продукция (9,1%), Япония остана на четвърто място (8,6%), а Италия зае пето място (6,7%). В същото време дяловете на всички тези държави на световния пазар на индустриално оборудване са намалели, пише finmarket.ru.

"Китай произвежда толкова промишлено оборудване, колкото САЩ, Германия, Япония и Италия, взети заедно. Следователно навлизането на Китай на първо място по износ на тези продукти беше само въпрос на време", каза Улрих Акерман, ръководител на отдела за външната търговия на VDMA.