Японският автомобилен гигант Honda Motor обяви, че ще строи фаблика за батерии за електрически превозни средства в САЩ съвместно с южнокорейската LG Energy Solution. Строителството ще започне през 2023 година, като се предвижда то да бъде въведено в експлоатация през 2025 година, пише Reuters.

Honda прогнозира преходът към електрическа мобилност в САЩ да протече бързо, като компанията се стреми да подсигури доставките на батерии за своите превозни средства, които предлага на този пазар.

Това ще бъде първият завод за електромобилни батерии на японския концерн

По този начин Honda ще отговори на новото законодателство на САЩ за данъчни стимули и облекчения за електромобили, чиито компоненти се произвеждат в рамките на страната.

LG Energy Solution е един от най-големите производители на батерии в света, така че партньорството между двете компании не е никак случайно, коментират експерти.

Honda намалява продукцията си в Япония с 40% заради прекъснатите доставки

Honda намалява продукцията си в Япония с 40% заради прекъснатите доставки

Основният конкурент на компанията обаче остава оптимистичен

Очаква се скоро да бъде създадено съвместно предприятие за производство на литиево-йонни батерии в Охайо, където се намира основният автомобилен завод на Honda. LG Energy може да се похвали с втория по големина дял от световния пазар на електромобилни батерии след китайската Contemporary Amperex Technology (CATL). Концернът развива операции в САЩ съвместно с General Motors и Stellantis, за да увеличи производствения си капацитет.

Honda иска да електрифицира изцяло автомобилите си до 2040 година

В момента GM и LG Energy разработват два автомобила, които са оборудвани с батериите Ultium. Колите трябва да се появяват на пазара през 2024 година. Две години по-късно Honda ще внедри в своите автомобили платформа, която компанията разработва самостоятелно. Очаква се тя да бъде снабдена с батерии, произведени от съвместното предприятие на концерна с LG Energy.

Японската компания цели да произвежда около 800 000 електрически коли само в САЩ до 2030 година.