Германия започва разследване за киберсигурността на някои китайски мобилни телефони, потвърди пред ДПА говорител на германското Федерално бюро за информационна сигурност.

Информацията идва след доклад на Националния център за киберсигурност към Министерството на отбраната на Литва, който откри пропуски в сигурността на два китайски модела: Xiaomi Mi 10T 5G и Huawei P40 5G. И препоръча на гражданите да изхвърлят китайските си телефони и да не си купуват такива.

Разкриятията вижте тук.

Междувременно от Xiaomi изпратиха и второ становище, в което оспорват "описанията на някои констатации". Компанията посочва също, че ще ангажира независим експерт от трета страна, който да оцени повдигнатите в доклада въпроси. "Уверени сме в интегритета на нашите устройства и в практиките за спазване на изискванията на нашия бизнес и вярваме, че трета страна ще провери това за нашите потребители и партньори", категорични са от производителя.

Публикуваме и без редакторска намеса част от становището, което засяга конкретните точки:

Предполагаема цензура

Устройствата на Xiaomi не ограничават и не филтрират комуникациите към или от нашите потребители. Xiaomi никога не е ограничавала и няма да ограничава или блокира каквото и да е лично поведение на нашите потребители на смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в интернет или използване на комуникационен софтуер на трети страни. В доклада на NCSC не се твърди, че го правим.

В доклада се посочва, че Xiaomi използва софтуер за управление на реклами, който има ограничена възможност да управлява платени и push реклами, доставяни на устройствата чрез приложения на Xiaomi, като Mi Video и Mi Browser. Това може да се използва за предпазване на потребителите от обидно съдържание, като порнография, насилие, реч на омразата и препратки, които могат да обидят местните потребители. Тази практика е често срещана в индустрията за смартфони и интернет в световен мащаб.

Периодично преразглеждаме политиките на нашата система за управление на реклами, за да сме сигурни, че те отговарят на нуждите и очакванията на нашите потребители.

Xiaomi се ангажира да работи отговорно и прозрачно във всички юрисдикции. Ние се стремим към постоянно усъвършенстване и иновации и приветстваме сътрудничеството с потребителите, регулаторните органи и други заинтересовани страни.

Обработка и прехвърляне на данни

Докладът също така погрешно предполага неподходящо управление на данните. Всъщност Xiaomi напълно спазва всички изисквания на GDPR, включително обработката, обработването и прехвърлянето на данни на крайни потребители. Нашето съответствие се отнася за всички системи, приложения и услуги. Всяко използване на лични данни зависи от валидното съгласие на крайния потребител и винаги е в съответствие с местните или регионалните закони и разпоредби на Европейския съюз и неговите държави членки.

Xiaomi работи в съответствие със стандартите за управление на информационната сигурност ISO/IEC 27001 и системата за управление на информацията за поверителност ISO/IEC 27701. От 2016 г. насам Xiaomi също така ежегодно получава корпоративен сертификат за поверителност от TrustArc. Това гарантира възможно най-добрата защита на личните данни и сигурността за крайния потребител.

Xiaomi би искала да подчертае още веднъж, че е ангажирана с поверителността и сигурността на нашите потребители. Работим с най-високи стандарти и спазваме всички местни и регионални разпоредби.