За първи път от много време насам българско застрахователно дружество остана без лиценз. Става дума за компанията "Надежда", чието разрешително за оперира на българския пазар беше отнето от Комисията за финансов надзор на последното й заседание.

Решението е от 17 август и според него застрахователят трябва да прекрати дейността си, а пред компанията има две възможности - ликвидация или фалит. И въпреки че компанията е от малките на българския пазар, това решение ще засегне редица важни държавни структури.

Като най-голямото държавно дружество у нас - "Националната електрическа компания" , АЕЦ "Козлодуй", електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и не на последно място българската армия. Всички те са клиенти на "Надежда", които от тук нататък няма да може да разчитат на компанията.

За проблемите й се разбра още в началото на годината, когато бяха публикувани резултатите от стрес-тестовете на застрахователния и пенсионно-осигурителния пазари. От тях стана ясно, че в две от малките дружества на пазара - "Надежда" и СиВЗК, ще бъдат изпратени от КФН квестори. Причината: влошено финансово здраве заради липсата на достатъчни парични резерви.

КФН даде на тези компании срок до края на годината да подобрят резултатите си и решението от средата на август идва донякъде изненадващо за пазара. Като причина за него се посочва разрастването на бизнеса на застрахователя в Италия, където той предлага от миналата година продукти в областта на финансовите гаранции.

Според държавния орган разширяващата му се дейност в чужбина изисква увеличаване и на капиталовите буфери. Изчисленията на регулатора показват, че за тази си дейност "Надежда" трябва да задели допълнителни 3.2 милиона лева резерв. От предишните проверки дружеството има да навакса отделни 2.7 милиона лева капиталов недостиг.

Трудна задача за компания с годишен премиен приход от общо застраховане на българския пазар в размер на 8.9 милиона лева и приходи от италианския бизнес в размер на още 7.9 милиона лева.