Високите цени на енергоносителите в Европа нанесоха тежък удар по производството на торове и това поставя под заплаха снабдяването с някои продукти, информира агенция Bloomberg.

Норвежкият производител на торове Yara International ASA обяви, че заради рекордното повишаване на цените на природния газ ще свие производствения си капацитет за амоняк в европейските си заводи с 40% още от следващата седмица, като част от мощностите се спират по график за текущ ремонт и поддръжка.

Yara осигурява около една трета от търгуваните количества амоняк в световен мащаб, който се използва както в торовете, така и в текстилната промишленост, козметиката, автомобилния бранш и здравеопазването, отбелязва sinor.bg. Компанията има заводи в Нидерландия, Германия, Норвегия, Италия, Франция, Великобритания и Белгия.

Още през август американският производител на торове CF Industries съобщи, че спира работата в 2 от заводите си във Великобритания заради цените на енергоносителите. От германския концерн BASF SE пък предупредиха за негативните последици от повишаването на цените на електроенергията.

Цената на природния газ в Европа скочи над 3 пъти от началото на годината и поставя под въпрос възстановяването на икономиката в еврозоната. Европейският съюз и напусналата го Великобритания се доближават до ръба на енергийна катастрофа, твърдят от Bloomberg.

Особено тежко е положението на острова, след като слабите ветрове през лятото ограничиха производството на електроенергия от възобновяеми източници, а Франция спря износа на ток за Обединеното кралство, за да удовлетвори собствените си нужди. Поскъпването на природния газ в ЕС достигна връх през септември, макар още през август цените да бяха рекордно високи.