Volkswagen Group е поставила рекорд по продажби през януари, съобщиха от германския концерн. Само за един месец са доставени 898 700 автомобила - 10% ръст спрямо първия месец на 2017 година.

"Това е най-доброто начало на годината в историята на Volkswagen Group", каза Фред Каплер, директор по продажбите, отчитайки ръст във всички региони на света.

Рекордът е поредният бизнес триумф на германската група, включваща още Porsche, Audi, Skoda и Seat. VW продължава да увеличава продажбите си въпреки продължаващия скандал Dieselgate, който вече коства на компанията над 30 милиарда долара.

За бума има два основни фактора: Китай и SUV.Поднебесната империя вече е най-големият пазар на автомобилния производител с над 4 милиона продадени коли през 2017 година. През януари продажбите там са скочили с 16% до 398 600 - или малко под половината от общо продадените в цял свят.

Продажбите на Audi пък са се повишили с главозамайващите 73%. А допълнителен ръст може да дойде по-късно тази година, когато луксозният производител представи нова версия на A8 с дълга база, който е изключително популярен в Китай.Част от ръста идва и благодарение на SUV моделите, като VW е продала 30 000 броя Tiguan в Китай, както и 12 000 от по-малкия кросоувър.

Volkswagen Group продължава агресивните инвестиции в електрически и хибридни автомобили. Компанията ще похарчи над 50 милиарда евро в опита си да електрифицира всички 300 модела до 2030 година.

Най-големият автопроизводител? Трудно е да се каже

Най-големият автопроизводител? Трудно е да се каже

Защо се получи объркването с Renault-Nissan и VW?