Късно снощи държавният петролен гигант Saudi Aramco обяви цените на петрола си за май, от които става ясно, че ще бъдат осигурени още по-големи промоции за купувачите на сорта им Arab Light в Азия, предаде Oilprice. Те ще получат намаление от 4,20 долара за барел, а купувачите на бенчмарковия Oman/Dubai - по 7,30 долара за барел.

Тази новина беше отлагана няколко пъти и идва точно след като през уикенда беше сключено споразумение между ОПЕК и нейните партньори за намаляване на добива с над 9 млн. барела дневно, по-голямата част от което ще бъде поета именно от Саудитска Арабия и Русия. Все пак в пакта се включиха и други водещи производители като САЩ и Мексико.

ОПЕК и Русия постигнаха историческо споразумение. Свърши ли петролната война?

ОПЕК и Русия постигнаха историческо споразумение. Свърши ли петролната война?

Спадът на производството на петрол възлиза само на около 10% от нормалното предлагане досега в света

Това на практика може да означава, че Саудитска Арабия няма намерение да изпълни нацяло своята част от квотите, като държавната компания може би ще замени промяната на понижението на производството с намаляване на цената. Това е втори пореден месец, в който Saudi Aramco прибягва до подобна стратегия, след като Русия не пожела да свие добива си при предишната среща на ОПЕК+.

С тази стратегия Саудитска Арабия преследва запазване на пазарния си дял на глобалните пазари, въпреки сериозният удар по търсенето на петрола. Все пак Saudi Aramco повиши доставните си цени за САЩ и остави тези за Европа без промяна.

"Saudi Aramco все още е готова да се бори за пазарния си дял", коментира ръководителят на стоковите стратегии в Saxo Bank Оле Хансен. "Въпреки че покачването на цените за САЩ е символично, реалното предизвикателство пред това се вижда от свитите продажбени цени в Азия."

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Петролът се готви за най-драстичното свиване на търсенето в историята си

Бенчмарковите сортове може да започнат да се търгуват при цена от под 20 долара за барел

По думите му, подобна стратегия цели да поддържа Тръмп щастлив, тъй като чрез нея Саудитска Арабия не прави дъмпинг на и без това затрудненото вътрешно производство в САЩ, а същевременно се конкурира с Русия.