Джейн Бърнс не винаги е планирала да работи над 100-годишна възраст. Въпреки това повечето сутрини тя кара сама 20 минути от къщата си в Синсинати до Мейсън, Охайо, за да работи на смяната си като крояч на платове на непълен работен ден в магазина за платове и занаяти Joann's.

Тя работи в магазина повече от 26 години и това все още е един от любимите й начини да прекарва времето си. "Харесвам това, което правя, така че искам да продължа да го правя", казва тя пред CNBC. "Ще работя, докато мога или докато съм жива".

Бърнс, която на 26 юли навършва 101 години, започва работа в занаятчийския магазин през 1997 г., само няколко месеца след смъртта на съпруга й Дик. Дъщеря й, Дона Бърнс, работела в магазина на непълен работен ден и я препоръчала за позицията, смятайки, че работата там може да я разсее от скръбта.

"Харесва ми да говоря с всички, с които работя, и да се срещам с клиентите, които са много мили", казва тя, "дори някои от тях да са изненадани да ме видят на кроячната маса."

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

В крайна сметка няма тайна са по-дълъг и по-щастлив живот, казва Бърнс, но "работата помогна".

Нейният съвет за кариера

През продължилата десетилетия кариера Бърнс е научила, че има една обща черта на всички "най-добри работни места" и това са приятните колеги.

"Важно е да намерите хора, които са дружелюбни и мили", казва тя.

В Joann's Бърнс завърза близки приятелства с някои от колегите си, включително Маги Хусвар, студентка в университета Томас Мор, която я запознава с TikTok по време на кафе пауза.

Двете правят няколко TikToks заедно, танцувайки в стаята за почивка на магазина и разговаряйки за някои от любимите спомени на Бърнс (като как се е запознала със съпруга си). Едно от видеата има над девет милиона гледания.

@maggiehusvar

my boss asked Jayne some questions!!!

♬ original sound - Maggie

Наличието на добри работни взаимоотношения не само прави работата ви по-приятна, но също така може да накара времето да минава по-бързо, което според Бърнс може да ви помогне да живеете по-дълго.

"Заетостта ви пречи да се съсредоточите върху болките си", казва тя. 

Подкрепен от Харвард "хак", за да сте по-щастливи на работа

Кариерните съвети на Бърнс се подкрепят от 85-годишно проучване на изследователи от Харвард, което установило, че положителните взаимоотношения са това, което прави хората щастливи през целия им живот.

Това се отнася и за нашите работни места: Проучването установило, че най-нещастните работни места обикновено са най-самотните и включват повече персонална работа, отколкото междуличностни отношения или изискват нощни смени, като шофиране на камион и нощна охрана.

"Положителните взаимоотношения на работното място водят до по-ниски нива на стрес, по-здрави работници и по-малко дни, в които се прибираме разстроени у дома", пишат двама от изследователите, д-р Робърт Уолдингер и д-р Марк Шулц, в книгата си "Добрият живот". "Приятните колеги просто ни правят по-щастливи."