Европейците се стремят към баланс между работа и личен живот и се надяват да го постигнат в технологичните компании и производителите на автомобили.

Това показва ново проучване сред европейските студенти, изготвено от изследователската и консултантска фирма Universum.

Студентите са склонни да работят в целия технологичен сектор, а компании като Amazon, Samsung и Huawei напредват в класацията на най-атрактивните работодатели.

Големите технологични фирми осигуряват привлекателна комбинация от динамична работна среда и престиж, посочва Клаудия Татанели, председател на стратегическия консултативен съвет на Universum.

"Младите хора са повлияни много повече от това какво е готино и какво е модерно. Те се интересуват от културата, която имат на работа, a компании като Amazon насърчават това", твърди Татанели, цитирана от CNN.

За студентите в бизнес специалности една технологична компания доминира над всички останали - Google, която оглавява класацията като най-атрактивен работодател за седма година.

След нея се нареждат L'Oreal, Microsoft, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG, Deloitte, а топ 10 се допълва от Goldman Sachs McKinsey и Boston Consulting Group.

Добър баланс

Поддържането на здравословен баланс между професионалния и личния живот е основната грижа за студентите.

"Можете ли да доведете индивидуалността си на работа? Може ли да бъдете себе си и да говорите за предпочитанията си? Става въпрос за уважение на работното място, не само за това, с което допринасяте", казва Татанели.

"През последните 5 години няма нито една компания, която да не полага сериозни усилия да убеждава каква култура носи на своите служители", посочва тя.

Автопроизводителите включват на скорост

Автомобилните производители постигат големи успехи сред инженерите и студентите по ИТ. Особено добре се представя Volvo, изкачвайки се до 28-о място в класацията от 54-о място в предишното й издание.

"Ако сте инженер, това е моментът да работите в автомобилната индустрия. Компании като Volvo са социално ангажирани организации, които ценят етиката и доверието - това са основни двигатели за милениалите", обяснява Татанели.

Както вече се разбра, Google е уверен лидер сред най-добрите работодатели сред европейските студенти по инженерство и информационни технологии. Тя е последвана от Microsoft, IBM, Siemens, Daimler/Mercedes-Benz, Bosch, General Electric, Airbus, Intel и BMW.

Класацията на Universum за 2018 се базира на проучване на близо 200 000 студенти по бизнес, инженерство и ИТ в 12-те най-големи европейски икономики.