Фармацевтичната индустрия и тази на биотехнологииите са едни от най-бързоразвиващите се в света и са сред тези, които генерират най-големи печалби. Погледнато в глобален мащаб те се диктуват от няколко корпорации със силно присъствие на пазарите в отделните държави.

Лидерът в сферата що се отнася до размера на приходите е американският гигант Johnson & Johnson, който произвежда най-разнообразни продукти от медицинско оборудване, през лекарства до козметика за дома.

Данните на платформата за статистически изследвания Statista показват, че 2015 г. корпорацията е реализирала приходи от 74,3 милиарда долара. С над 10 милиарда долара по-малко средства е акумулирала втората най-голяма компания във фармацевтичната индустрия – швейцарската Novartis.

На трето място е американската Pfizer с приходи за миналата година от 49,6 милиарда долара. Скоро обаче тя може да се изкачи нагоре в класацията, след като добави към активите си производителят на медикаменти Anacor Pharmaceuticals срещу 5,2 милиарда долара.

От Pfizer успяха да осъществят това споразумение, след като готвената мегасделка за 160 милиарда долара с европейската Allergan се провали.

Ето и кои са останалите фармацевтични компании, отчели най-големи приходи за миналата година:

Снимка 247706

Източник: Statista