Водата е в основата на живота, а водните басейни са както подходяща среда за живот на различни биологични видове, така и възможност за прехрана, спорт или отдих и развлечение.

По света обаче се срещат и такива водни басейни, от които е по-добре да стоите възможно най-далеч, защото могат да ви убият. Те съдържат микс от опасни вещества, които са крайно вредни за човешкото здраве. Някои от тези водоеми са образувани по естествен начин, други са резултат от човешката дейност.

Ето някои от най-смъртоносните водни басейни, които се срещат на Земята:

Река Рио Тинто, Андалусия, Испания

Снимка 312973

Източник: Getty Images

Река Рио Тинто в испанската провинция Андалусия е токсичен микс от отпадъчни продукти от металодобива и киселини. Още от 3000 г. пр. Хр. Районите около реката са известни с богатите си находища на злато, сребро, мед и други скъпоценни минерали. Оранжево-червените й води, изминават 100 км от извора й в планината Сиера Морена до залива Кадис.

Макар че Рио Тинто е смъртоносна за повечето живи същества, в нея все пак има живот. Водите й са дом на екстремофилните анаеробни бактерии, които не се нуждаят от въздух и са в състояние да живеят при екстремни условия. Те живеят в Рио Тинто, изхранвайки се от сулфида и желязото в скалите на речното корито.

Снимка 312980

Източник: Getty Images

Наличието на тези микроорганизми привлича вниманието на астробиолозите. Те смятат, че условията в реката са подобни на други места в Слънчевата система, където се предполага, че има вода в течно състояние, като например на Марс и на луната на Юпитер - Европа.

Река Цитарум, Западна Ява, Индонезия

Снимка 312975

Източник: Getty Images

Източник на водоснабдяване на около 28 млн. души, река Цитарум в Индонезия също е една от най-замърсените реки в света (а според мнозина и най-замърсената). Заради тоновете битови и индустриални отпадъци, които хора и предприятия ежедневно изхвърлят в нея, днес реката прилича на истинска екологична катастрофа.

Въпреки това реката напоява оризовите насаждения, а водата се събира, преварява и се използва за готвене и пиене. Семействата, които някога са се прехранвали с риболов във водите на Цитарум, вече преживяват благодарение на събирането и продажбата на различни рециклируеми предмети от реката като пластмасови бутилки, гумени ръкавици и дори изкъртени крака на дървени столове.

Снимка 312978

Източник: Getty Images

За да спасят населението и природата от необратима екокатастрофа, местните власти започнаха през 2011 г. 15-годишен проект за почистване и възстановяване на реката, в който са вложени 4 млрд. долара.

Кипящото езеро, Доминиканска република

Снимка 312972

Източник: Getty Images

Кипящото езеро в Доминиканската република е най-горещото на планетата. Температурата на водите му достига до 92 градуса по краищата на водоема, а къпането в него би ви убило за по-малко от минута. Водите на езерото вероятно са още по-нагорещени, но досега никой не е успял да се приближи достатъчно до центъра му, за да измери каква е температурата там.

Кипящото всъщност представлява пукнатина, пълна с вода, която е разположена върху джоб от магма. Горещите газове от разтопената лава се изпускат директно в него. Понякога нивото на водата пада рязко, а след това се повишава супер бързо. Ненапразно езерото се намира в район, наречен Долината на опустошението.

Синята лагуна, Дарбишър, Великобритания

Снимка 312974

Синята лагуна във Великобритания всъщност е бивша кариера, която е наводнена след затварянето й. Синият й цвят се дължи на токсичните химикали, които се съдържат в скалите й. Именно те правят водата в това странно езеро изключително опасна. Нивото на киселинност в Синята лагуна е 11.3 pH - почти колкото на амоняка и малко по-слабо от това на белината. Въпреки че водите й съдържат различни отпадъци, екскременти и мъртви животни, не липсват желаещи да се къпят в тях. Британските власти на няколко пъти са се опитвали да я затворят или да ограничат къпането, но засега без успех.

Езерото Подкова, Калифорния, САЩ

Снимка 312976

Източник: Getty Images

Езерото Подкова в САЩ е считано за тих убиец и се отличава с изключително висока концентрация на въглероден диоксид и сероводород. Този токсичен коктейл е смъртоносен както за хората, така и за растенията в района и вече е взел няколко жертви. Въздухът около езерото е крайно неподходящ за дишане, а по бреговете му почти няма дървета, защото почвата съдържа въглероден диоксид, който превишава нормата цели 95 пъти. Причина за всичко това са подземните вулкани в района.

Езерото Моно, Калифорния, САЩ

Снимка 312979

Езерото Моно е едно от най-старите и най-смъртоносни езера в САЩ. То е изключително солено - 3 пъти по-солено от океаните, а киселинността му е 10 pH. Токсичността на водоема варира според дълбочината на водата. Къпането във водите му е крайно непрепоръчително, а по бреговете му има множество мъртви птици. Единствените същества, които оцеляват там, са свинските скариди, мухите и определен вид водорасли.

Езерото Киву, между Руанда и Демократична република Конго, Африка

Снимка 312977

Източник: MIT

Езерото Киву е опасно най-вече заради огромните количества метан и въглероден диоксид, които се натрупват под него. Газовете сами по себе си са сравнително безвредни, но наличието на множество вулкани в района, които всеки момент могат да изригнат и да ги възпламенят, превръща водоемът в тиктакаща бомба, която поставя в опасност милионите хора, живеещи в околността.

За щастие вече се работи по план за извличането на тези газове, което ще премахне риска за хората от района, но и може да реши енергийните проблеми на Руанда. Но само един грешен ход при извличането може да предизвика взрив, който да разруши няколко квартала в околността.

Езерото Карачай, Русия

Снимка 312981

Езерото Карачай се намира в Урал, недалеч от Центърът за преработка и складиране на ядрени отпадъци "Маяк", където по съветско време се произвежда плутоний. През 1957 г. там избухва контейнер с 80 тона радиоактивни отпадъци, част от които попадат в езерото. Изхвърлените в него стронций и цезий го правят по-радиоактивно дори от Чернобил. Ако стоите в близост до Карачай само за около час, ще бъдете изложени на смъртоносна доза радиация. Всичко това превръща руското езеро в най-смъртоносното място на планетата.