Акциите на европейските авиокомапнии паднаха рязко след новините за експлозиите на летището в Брюксел, съобщи Bloombеrg.

Цените на акциите на EasyJet Plc, Air France-KLM Group и Ryanair Holdings Plc намаляха с поне 3,3 на сто, повличайки книжата за пътувания и свободно време до най-лошия резултат в индекса Stoxx Europe 600.

Летището в белгийската столица бе евакуирано, а полетите бяха отклонени, след като две експлозии избухнаха във вторник сутринта. Има няколко пострадали, по информация на Belga. Бенчмарковият европейски индекс се понижи с 0,7% към 8:11 ч. в Лондон.

Индексът Stoxx Europe 600 не е отчитал печалба от повече от седмица – знак, че изстрелването, което го издигна до двумесечен връх, може би се изчерпва. Преди това отскок в банковия и минния сектор на фона на политиката на ЕЦБ тласна европейския индекс с 14% след ниското ниво от 11 февруари. Оптимизмът по отношение на паричната политика бе смекчен от притесненията за перспективите за печалба.

Стойността на еврото също спадна рязко след серията от експлозии в Брюксел, добави Business Insider.

Валутата падна спрямо долара:

Снимка 224918

Източник: Business Insider

Паундът също намаля силно спрямо долара:

Снимка 224919

Източник: Business Insider

Стойностите на златото и на държавните облигации отбелязаха ръст. Цената на златото се покачи с повече от процент до 1,257 долара за тройунция, предаде Reuters.