Акциите на Tesla се понижиха с над от 12% във вторник, губейки стойност от около 126 милиарда долара, след като главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Илон Мъск, сключи сделка за закупуване на Twitter за 44 милиарда долара Илон Мъск.

Пазарната капитализация на компанията сега е 906 милиарда долара, което е спад от над 1 трилион долара само за ден. Според медии ситуацията се дължи на опасения относно това как Мъск ще финансира враждебното поглъщане на Twitter. Милиардерът е получил заем от 12,5 милиарда долара, обезпечен срещу акциите му на Tesla - той притежава 17% дял в компанията, пише Business Insider.

Мъск се ще плати останалите 21 милиарда долара, но не коментира от къде ще вземе средствата, което подклажда опасенията на инвеститорите, че може да продаде значителна част от акциите си на Tesla за да покрие разходите.

Рекорд за Tesla: компанията увеличи приходите си с 81% до рекордните $18,8 милиарда

Рекорд за Tesla: компанията увеличи приходите си с 81% до рекордните $18,8 милиарда

Илон Мъск отново изглежда като големият победител

Стойността на дела на Мъск в Tesla се срина с 40 милиарда долара от 4 април, когато той първоначално разкри, че е купил 9,2% дял в Twitter, съобщи Bloomberg. Оттогава акциите на Tesla се понижиха няколко пъти, което доведе до общ спад от 23% - или 275 милиарда долара.

По-рано през годината Tesla дори предупреди, че цената на акциите на компанията ще пострада, ако Мъск продаде акциите си като обезпечение. "Ако Илон Мъск беше принуден да продаде акции това биха могли да доведат до намаляване на цената на акциите ни", заявиха от компанията.

Volkswagen гони Tesla и изглежда настига бързо конкурента си

Volkswagen гони Tesla и изглежда настига бързо конкурента си

Компанията се стреми да заеме първото място

През ноември Мъск продаде акции на Tesla на стойност 5 милиарда долара. Миналата седмица Tesla отчете 81% увеличение на приходите си за първото тримесечие на годишна база. Освен това в началото на този месец компанията обяви, че е доставила рекорден брой, въпреки че е изправена пред проблеми с веригата за доставки.