Покачването на цените, с които Tesla компенсира увеличените разходи в глобалната верига за доставки доведе до исторически рекорд на компанията на Илон Мъск даувеличи приходите си с внушителните $18,8 милиарда. И това се отнася само за първото тримесечие на 2022 година.

Впрочем, тримесечието беше много успешно за Тesla. Компанията откри две нови гигафабрики - едната в Берлин на 22 март и втората в Остин, Тексас, на 8 април - като същевременно беше принудена да затвори фабриката си в Шанхай за няколко седмици на фона на политиката на Китай за нулев Covid.

Volkswagen гони Tesla и изглежда настига бързо конкурента си

Volkswagen гони Tesla и изглежда настига бързо конкурента си

Компанията се стреми да заеме първото място

Мъск прогнозира, че компанията му ще може да увеличи производството си и да конструира 1,5 милиона автомобила тази година. В същото време милиардерът заяви, че списъците на чакащите да се сдобият с Tesla остават дълги, но той не може да изключи по-нататъшни увеличения на цените.

Според Илон Мъск литият, използван в производството на батерии, е отговорен за по-голямата част от увеличението на разходите на компанията до момента и е ограничаващ фактор за растежа на електрическите превозни средства.

Бизнесменът насърчи компаниите да влязат смело в бизнеса с литий, който според него ще генерира високи маржове, благодарение на високите цени.

Как Илон Мъск промени Tesla?

Как Илон Мъск промени Tesla?

С фабрики в САЩ, Китай и Германия, Tesla е начело като най-големият производител на електромобили в света