Поредните световни корпорации, които се обявиха за оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), са няколко лидера в автомобилната индустрия.

Jaguar, Toyota, BMW и Vauxhall, която е част от General Motors (GM), заявиха своята позиция, че един “Брекзит” би оказал сериозен негативен ефект върху разрастващия се бизнес на Острова.

Той от своя страна се крепи основно на експорта, като по данни на Обществото на моторни производители и търговци 80 на сто от произведените във Великобритания возила се изнасят в чужбина. Повече от половината от тях се продават в държави от ЕС, пише CNN Money.

От организацията посочват, че излизането от единния европейски пазар, който е най-големият в света, ще окаже голям натиск върху експорта на индустрията.

Бизнесът дава работа на 800 000 британци и допринася с 15,5 милиарда паунда или 22,6 милиарда долара за икономиката на Обединеното кралство. Освен това 2015 г. се оказа най-успешната за производителите за последното десетилетие с най-голям брой на произведените нови автомобили.

През този период износът в Русия и Китай е намалял, но от друга страна този в ЕС е отчел ръст. Европейският пазар е особено важен за компаниите в бранша и заради това, че изнасят голям брой авточасти за държавите членки.