За девета поредна година авторитетният конкурс "Най-добра българска фирма на годината" ще отличи най-успешните български компании. Инициативата се провежда благодарение на Първа инвестиционна банка (Fibank). Мисията на проекта е да насочи общественото внимание към добрите примери в бизнеса, да докаже, че в България има компании на световно ниво и да популяризира техните успешни бизнес модели.

Надпреварата е дългосрочна и устойчива инициатива с амбицията да мотивира българските фирми да бъдат конкурентоспособни и иновативни. Компетентно жури ще отличи компаниите, които са със стабилен растеж, показват възможности за справяне в конкурентна среда, имат капацитет за навлизане на нови пазари, развиват успешни стратегии и прогресивни бизнес идеи и успяват да наложат своята търговска марка. Предвид пандемията от COVID-19, един от акцентите тази година ще бъде потенциалът на компаниите за справяне с кризисни ситуации и за икономическо възстановяване след кризата.

Задължително условие за участие е компаниите да имат български капитал, български мениджмънт и да представляват българска марка. Членове на журито са водещи имена от бизнеса и медийните среди у нас като: г-н Чавдар Златев - Изпълнителен директор и член на УС на Fibank; социологът Кънчо Стойчев - Председател на "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес"; финансистът Емил Хърсев; г-жа Венелина Гочева - собственик и управител на Медийна Група България; г-н Йордан Матеев - Издател на списание Forbes-България и г-жа Ваня Манова -Регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Интересът към престижния конкурс е трайно висок - в последното издание се включиха близо 300 фирми. Категориите, в които компаниите се състезават, са: "Микро и малка фирма", "Средна и голяма фирма" и "Най-успешна българка в бизнеса - награда за женско предприемачество". Всяка година се присъжда и специална награда за "Фирма на публиката", която се избира с онлайн гласуване.

Фирмите, които искат да участват в надпреварата, е необходимо да попълнят кратък електронен въпросник. Той може да бъде намерен на сайта на конкурса - naidobrafirma.bg. Заявки за участие ще се приемат до 19 септември 2021 г.