Технологичният гигант Amazon ще съкрати над 18 000 длъжности, като това ще бъде част от обявено по-рано намаляване на работната сила. Това е съобщил главният изпълнителен директор на компанията Анди Джаси в писмо до служителите си, цитиран от Reuters.

Базираната в Сиатъл компания започна съкращения в подразделението си за устройства още през ноември. В началото на 2023 година уволненията продължават. Засегнатите служители ще бъдат информирани официално от 18 януари.

"Ние предоставяме пакети, които включват обезщетения и външна подкрепа за намиране на работа на съкратените. Amazon е издържала на несигурни и трудни времена в миналото и ще продължим да го правим", коментира Джеси.

Не се уточнява къде се намират засегнатите служители, но фирмата ще комуникира с организации, които представляват работниците там, "където е приложимо в Европа".

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Това се случва на фона на закриването на хиляди работни места в технологичната индустрия, тъй като фирмите виждат забавяне на продажбите на фона на нарастващите опасения за икономически спад.

Amazon вече предприе стъпки и за затваряне на някои части от бизнеса си, отменяйки проекти като личния робот за доставки, например.

Amazon е първата компания в историята загубила $1 трилион пазарна капитализация

Това е първата компания в историята загубила $1 трилион пазарна капитализация

Цената на акциите на най-големия онлайн търговец на дребно в света падна с 4,3% до 86 долара