Най-голямата компания за добив на въглища в света Coal India, повиши цените за първи път от пет години, за да компенсира увеличението на заплатите си, които достигнаха сума от 5 милиарда долара.

Цените на термалните въглища ще се повишат с 8% според изявление на компанията, а целта е да увеличи приходите, за да помогне за компенсиране на въздействието на нарастващите разходи за заплати на кадри, които не са от ръководния състав, пише Yahoo Finance.

Увеличението ще засегне по-висококачествени категории въглища, използвани главно от големи промишлени клиенти, а не от електроцентрали за производство на електроенергия, което означава, че скокът на цените не би трябвало да има голямо въздействие върху сметките за енергия. Трябва да се спомене, че Индия разчита на въглища за около 70% от производството на електроенергия.

Ръководството на Coal India се опитва да повиши цените от месеци на фона на по-високите цени на дизела и след като обяви увеличение от 19% на заплатите на служителите персонал. Това увеличи годишна сметка за заплати, която беше около 4,9 милиарда долара през 2022 г.

Накъде се запътиха товари от 7 милион тона нежелани въглища от Европа?

Накъде се запътиха товари от 7 милион тона нежелани въглища от Европа?

Сега, когато цените на природния газ са надолу, много от електроцентралите преминават отново към алтернативно гориво

Стойността на акциите на Coal India се увеличават с почти 8% тази година, заради по-голямото търсене на горивото, въпреки че печалбите се сринаха през първите три месеца.

Потреблението на въглища нарасна на фона на по-високото търсене на електроенергия и заради възстановяването на индустриите в Индия след пандемичните ограничения. Друга причина е топлото време и по-голямото потребление на ток чрез охлаждащи уреди.

Очаква се приходите на конгломерата да се увеличат с 326 милиона долара през през финансовата година, които приключва до март, на фона на увеличението на цените, коментираха от компанията.