Основателят на Virgin Galactic Ричард Брансън е продал акции на компанията на стойност над 150 милиона долара през последните три дни, пише CNBC.

Брансън и четири предприятия под негов контрол, включително Virgin Group са се разделили с 5 584 000 акции на Virgin Galactic между 12 и 14 април. Акциите са на стойност 150,3 милиона долара и са продадени на цени между 26,85 и 28,73 долара.

Новината за продажбата на Брансън идва само месец, след като председателят на Virgin Galactic Чамат Палихапития продаде личния си дял от компанията (6,2 милиона акции на Virgin Galactic на стойност около 213 милиона долара). Тогава той заяви, че планира "голяма инвестиция в борбата с изменението на климата", но заяви, че остава "все така отдаден на екипа, мисията и перспективите на Virgin Galactic".

Миналата 2020 година Брансън продаде около 500 милиона долара от дела си в Virgin Galactic на фона на кризата в туристическата индустрия.

Към момента компанията на Брансън работи за завършване на космическия кораб, с който се планира космически туризъм. Планираният дебют на услугата на Virgin Galactic за космически туризъм обаче се бави, заради забавяне в разработката, а изпълнителният директор Майкъл Коглазиер заяви, че компанията не очаква да започне полетите хора до началото на 2022 г. Това лято Virgin Galactic ще проведе още четири теста за космически полети със "VSS Unity".

Миналия месец Virgin Galactic пусна  втория космически кораб от своя флот "VSS Imagine" и първия от своя клас превозни средства от следващо поколение и планира да поднови в близките месеци тестовите полети в пустинята на Ню Мексико.

От Virgin съобщиха, че космическият кораб, проектиран и произведен в щата Калифорния, ще бъде изпробван от площадката "Спейспорт Америка" в южната част на Ню Мексико след края на лятото. Тогава ще са и последните изпитания на това поколение космически кораб.