Втората по големина минна компания в света си е поставила необичайна цел - да спаси археологически паметник на няколко десетки хиляди години, намиращ се в рамките на един от неговите мащабни обекти в Австралия.

Компанията Rio Tinto е потвърдила, че ще предприеме мерки за съхраняването на пещерни жилища, намиращи се непосредствено до мината Силверграс в западната част на континента, за които се смята, че са на 43 000 години, съобщава Reuters.

Любопитното в случая е, че от дружеството са получили разрешение от австралийските власти да взривят въпросният археологически паметник. От компанията обаче твърдят, че няма да пристъпят към подобни действия.

"Ние ще запазим тази част и ще изградим буферна зона, за да сме сигурни, че няма да има риск за нея", посочват от компанията в отговор на запитване на Reuters.

През май месец властите в Австралия дадоха разрешение за взривяването на други подобни пещерни жилища, за които има доказателства, че са били обитавани от хора преди 46 000 години. Това решение предизвика остри критики извън страната и доведе до редица разследвания.

Въпросните археологически открития в близост до Силверграс са проучвани през 2018 година, като в доклад на Scarp Archeology те са от "голямо археологическо значение".

Въпреки това през април тази година Rio Tinto предприе действия по разрушаването на част от тези открития като част от плановете си за разширяване на мината си там.

След острите критики срещу компанията след тези действия обаче сега изглежда, че от ръководството на дружеството са готови да променят подхода си и да спасят това, което е останало от древното наследство в района.