Американската фармацевтична компания AbbVie ще придобие ирландската Allergan за сумата от 63 млрд. долара, предаде Reuters. Така тя ще получи патентите за търсения медикамент против ефектите от остаряването Botox, с което ще разшири портфолиото си, зависещо твърде много от продажбите на стойност 19 млрд. долара на лекарството за артрит Humira.

В сделката ще се включат и други компании, които ще закупят някои от продуктите на Allergan. Сред тях е Nestle, която ще купи Zenpep и Viokace, и AstraZeneca, която ще стане собственик на бразикумаб. Zenpep, чиито продажби през 2018 г. възлизаха на 237 млн. долара, подпомага изграждането на ензими за усвояване на мазнините, протеините и захарите в панкреаса, а бразикумаб е експериментален медикамент срещу Болестта на Крон и колит.

Nestle продава компанията си за сладоледи срещу 4 млрд. долара

Nestle продава компанията си за сладоледи срещу 4 млрд. долара

Наскоро беше продадено и поделението за производство за продукти за кожата

"Тези споразумения бележат значителния ни прогрес при придобиването на Allergan", каза главният изпълнителен директор на AbbVie Ричард Гонзалес. Те обаче не са единствените, които ще се възползват от сделката. "Това е огромна възможност за бизнеса ни в САЩ", каза ръководителят на Nestle Health Science Грег Бехар.

За AstraZeneca придобиването на бразикумаб бележи завръщане към медикаментите против възпаления. Тя продаде лиценза на Allergan преди четири години за 1,5 млрд. долара. От своя страна, сега Allergan ще платят някои разходи по проучването на някои негови характеристики, насочени срещу Болестта на Крон.

"Тази сделка ни позволява да завършим пълната програма по разработването на медикамента и да го предоставим като възможност за пациентите колкото се може по-бързо", каза ръководителят на биофармацевтичното подразделение на AstraZeneca Мене Пангалос.