Ирландски стартъп за енергийни и технологични решения Solsign стъпва на българския пазар. В началото на годината компания съобщава в социалните мрежи новината като заявява, че отваря врати към нови пазари. От това става ясно, че Solsign разширява дейността си в България и Черна гора.

Посредством платформата си, с помощта на изкуствен интелект, Solsign може да оцени жизнеспособността на всеки парцел за развитие на слънчев парк.

Идеята е да се определят обещаващи места за соларни паркове в различни региони на територията на страната. С помощта на платформата ще може да се анализира колко е подходяща една локация за поставяне на соларни панели.

Компанията има най-голямата база данни в Европа за предварително проверени земи, подходящи за слънчеви проекти. На тази основа помага на разработчиците на възобновяема енергия се сключат споразумение със собствениците на земя и да получат разрешителни за свързване към мрежата.

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

"Бумът" от проекти се случва през последните две години

Според информация от социалните мрежи на компанията, всякакъв вид земеделски или промишлен терен, не от висок клас, е подходящ за слънчеви проекти. Земята трябва да е относително равна и да е разположена в близост до път, за целите на строителството и поддръжката.

"Порталът съчетава правни, геопространствени и актуални данни за енергийния пазар, за да опрости процеса на идентифициране, оценка и придобиване на обекти за слънчеви ферми от комунални услуги. Това означава, че Solsign може моментално да оцени жизнеспособността на всеки парцел в България като потенциален соларен обект", коментира пред Economic.bg главеният оперативен директор на Solsign Еран Горен.