Европейската индустрия за въздушен транспорт се намира на кръстопът. В резултат на последователни сливания са се формирали големи и все по-нарастващи доминиращи групи авиокомпании. През 2005 г. петте най-големи европейски авиокомпаниите представляваха 47 % от трафика в рамките на ЕС, а през 2024 г. се очаква този дял да достигне 73,5%, подчертават представителите на европейските организации. Тези факти изложиха от Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, като Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти споделя тези опасения

Концентрацията ще се увеличи още повече, тъй като в момента са в ход няколко придобивания, които в момента се оценяват от Европейската комисия. Като примери се посочват придобиването на ITA от Lufthansa Group, на Air Europa от IAG, закупуването на миноритарен дял в SAS от Air France/KLM, както и очакваната продажба на TAP Air Portugal.

Консолидацията може драстично да ограничи конкуренцията по отношение на хиляди връзки, като по този начин ще даде възможност на доминиращите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пътници, предупреждават авторите на документа. Фактът, че много европейски летища вече са или ще станат претоварени, в съчетание с остарелите правила на ЕС за разпределение на слотовете на летищата само засилва тези опасения.

Дестинациите на летище София: Топ 10 на държави, градове и аерогари

Тел Авив изпреварва Варна и Мюнхен: Кои са 10-те най-посещавани дестинации от летище София?

Нова подробна статистика показва интересни тенденции

Подобни примери вече се наблюдават на други пазари, като например в САЩ, където високото ниво на консолидация и произтичащите от това последици като липса на конкуренция доведоха до по-високи цени, по-ниско качество на услугите и по-малко доволни пътници.

Както наскоро обобщи професорът по право от Колумбийския Универститет Тим Ву, колкото по-големи стават авиокомпаниите, толкова са по-лоши. Неотдавна Окръжен съд в САЩ блокира планираното сливане между JetBlue и Spirit поради опасения от неблагоприятни последици за потребителите.

Консолидацията в САЩ обаче вече доведе до щети за свързаността, местните общности и потребителите. ЕС все още може да избегне същите грешки, се подчертава в писмото. Авторите призовават Комисията да разглежда внимателно всеки потенциален антиконкурентен ефект при оценяването на операциите, независимо от политическия натиск.

Хаос от турсти по летищата през летните отпуски: 10-те европейски летища, на които полетите ще са най-засегнати

Хаос от турсти по летищата през летните отпуски: 10-те европейски летища, на които полетите ще са най-засегнати

Броят на туристите по европейските летища може да надхвърли нивата от преди пандемията