Най-голямата миннодобивна компания в света планира новото си бъдеще - тя иска да се концентрира само и единствено върху минната дейност, пише The Wall Street Journal.

BHP Group съобщи, че обмисля да продаде петролния си и газов бизнес в една от най-големите сделки в енергийния сектор тази година: анализаторите изчисляват, че подразделението струва поне $15 млрд. Компанията води преговори с австралийската Woodside Petroleum относно възможна сделка, в която акционерите на BHP ще получат акции от Woodside.

Гигантът дълго време оправдаваше инвестицията си в петрол и газ - с която се отличава от конкурентите си - като метод за защита срещу промени в цените на други суровини. Не винаги това оправдание работи. Преди четири години Elliott Management придоби дял в BHP и настоява за редица промени, включително продажба на петролните активи.

Решението на BHP да продаде тази част от бизнеса си подчертава как компаниите реагират на растящия натиск от инвеститори и правителства да намалят вредните емисии. През май Международната агенция по енергетика заяви, че за постигане на целите за въглеродна неутралност до 2050 г., инвестициите в изкопаеми горива трябва да спрат веднага.

От миналата година редица големи европейски петролни компании като BP и Shell обещаха да елиминират емисиите от дейността си и започнаха да продават активи и да инвестират повече във възобновяема енергия.

BHP планира да продаде и подразделението, което се занимава с добив на термални въглища.

Гигантът притежава петролни активи от 60-те години на миналия век. В момента те включват дялове от петролни находища в Мексиканския залив и в Австралия. Продажбата им ще остави BHP с фокус върху редица други суровини, като желязна руда, въглища, мед и никел.

Петролните активи не носят особена печалба за компанията - макар че някога те отговаряха за четвърт от приходите, през последните четири години делът им е едва около десет процента.