Правителството на Руската федерация прие разпореждане за определяне цената на предназначения за приватизация пакет от 19,5 процента от акционерния капитал на най-голямата петролна компания в страната - "Роснефт".

По думите на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС, сделката трябва да се приключи не по-късно от 5 декември тази година, като минималната цена на пакета акции ще бъде определена от котировката им на 11 октомври - 748,26 милиарда рубли (днешният курс е 63,9 рубли за долар, бел. ред.)

Не по-късно от 5 декември 2016 г. сделката трябва ад бъде закрита, а не по-късно от 15 декември парите трябва да бъдат преведени в бюджета на Руската федерация под формата на дивидент от "Роснефтегаз", който е собственик на пакета. Не се предвижда изкупуване на тези акции от самата компания "Роснефт", обясни Улюкаев.

Банка "Интеза" - инвестиционен консултант по приватизацията на компанията, вече представи своя анализ за оценката на продавания държавен пакет, която е около 11 милиарда долара. "Роснефтегаз", който управлява държавните активи в петролно-газовия сектор притежава 69,5% от акциите на "Роснефт".

В медиите се появиха съобщения, че частната петролна компания "Лукойл" е един от претендентите за този пакет от акции.