Столична община ще търси нов купувач на "Общинска банка". На заседанието си днес от общинския съвет ще обсъдят възможността да бъде продаден мажоритарния дял във финансовата институция по предложение на съветника от "Реформаторски блок" Трайчо Трайков, съобщава "24 часа".

В момента делът на общината в банката възлиза на 67,65% от капитала й.

Обсъждането на редовното заседание днес ще е последната стъпка към новия опит за приватизация на "Общинска банка", след като предложението беше одобрено от комисиите по финанси и икономика.

Предишният път, когато се търсеше нов собственик на финансовата институция, беше преди три години. Тогава обаче процедурата беше спряна заради кризата с "Корпоративна търговска банка" (КТБ).

В случай, че от Столичния общински съвет дадат своето "да" предстои да бъде стартиран конкурс за търсенето на купувач. След спечелването на сделката, тя трябва да бъде одобрена и от Българската народна банка (БНБ).

"Общинска банка" е учредена през 1996 година, като към днешна дата регистрираният й капитал надвишава 57 милиона лева. Към края на миналата година тя е на 15-о място по активи у нас с такива в размер на 1,325 милиарда лева.