Австрия продължава да получава повече от половината от необходимия й природа газ от Русия. Това заяви днес на пресконференция министърът на енергетиката на страната Леонор Гевеслер.

"Австрия както и досега купува по-голямата част от газа си от Русия. За април тази година делът на руския газ беше много по-висок от 50%. Знаете, че това е твърде много", казва тя.

По думите на министъра, страната й трябва да положи повече усилия за да се откаже от руски газ. Леонор Гевеслер също така твърди, че Москва не може да се счита за надежден доставчик.

Австрийският енергиен министър отбелязва, че австрийските газови хранилища към момента са пълни на 80% и цените на енергоносителите са паднали. "Сега остава Австрия да направи последната стъпка, тоест да се откаже от вноса на газ от Русия", смята министърът.

За отбелязване е, че наскоро столицата на Австрия - Виена, беше определена за нaй-дoбъp гpaд зa живeeнe в cвeтoвeн мaщaб, cпopeд дoĸлaд нa Есоnоmіѕt Іntеllіgеnсе Unіt. Toвa ce cлyчи блaгoдapeниe нa ĸoмбинaциятa oт cтaбилнocт, ĸyлтypa и paзвлeчeния, нaдeжднa инфpacтpyĸтypa и мнoгo дoбpи oбpaзoвaтeлнa cиcтeмa и cиcтeмa зa здpaвeoпaзвaнe.Toвa ca и ocнoвнитe индиĸaтopи, нa ĸoитo ce бaзиpaт peзyлтaтитe oт пpoyчвaнeтo.

Виена оглави класация за най-добрият град за живот в света за 2023 година

Европейска столица оглави класация за най-добрият град за живот в света за 2023 година

Благодарение на комбинацията от стабилност, култура и развлечения, надеждна инфраструктура