След като преди седмица "Булгаргаз" обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември, за цялата следваща година, както и за периода 2024-2034 г., днес, 27 септември, ще бъде обявен и търг за тръбен газ.

Това съобщи пред БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Търгът за тръбен газ е насочен към доставчици, които имат излишни количества, основно в съседни държави или там, където имаме транзитни системи, така че да можем да доставяме по същите тръбопроводи, по които в момента доставяме. В момента получаваме тръбен газ от Гърция, отчасти от Турция, така че има индикации от партньори там, че могат да осигурят допълнителни количества", влезе в конкретика той.

Христов се похвали още - имало "сериозен интерес" и към вече обявените търгове за втечнен природен газ, и предварителен такъв за тези за тръбен газ.

Обявяваме търг за газ за ноември и декември

Обявяваме търг за газ за ноември и декември

Росен Христов: Русия е готова да дискутира нашите искания, но говори "Булгаргаз"

Не е затворена и вратата за възобновяване на доставките на руски газ в рамките на настоящия договор, но от "Газпром" към момента единственият отговор било мълчанието. "Отговорът бе: Изчакайте, за да помислим. Това не се е променило, няма срок. Така или иначе това върви паралелно с всички останали преговори, за да имаме сигурни количества."

Ако пък все пак руско синьо гориво потече отново към страната ни, то няма никакъв проблем да продава излишъците, като сериозен интерес например имало от Румъния.

Съществува някакъв риск България да се изправи на арбитраж с "Газпром Експорт" заради спирането на доставките и клаузата в договора "вземи и плати", посочи Христов. Именно затова "Булгаргаз" се опитва да действа възможно най-добросъвестно, като продължава да изпраща регулярно искания за доставки, които в последствие биват отхвърляни. "Засега не е ясно дали ще има такова арбитражно дело. Трябва да приключи договорът, да се види какви неустойки се дължат и от кого, ако са предвидени. И чак тогава може да се проявяват претенции."

Не се очаква недостиг на газ, успокои шефът на енергийното ведомство. "Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само. Въпросът е в цената, именно затова водим тези конкурентни процедури, за да можем чрез преговори да задържим нивото на това, което вече постигнахме - в рамките на около 250 лева на мегаватчас."

"Булгаргаз" очаква цена на газа за октомври под 240 лв.

"Булгаргаз" очаква цена на газа за октомври под 240 лв.

Предприети са действия за получаване на доставките на синьо гориво от "Газпром"

Христов отново засегна темата с прословутите 7 танкера, договорени от кабинета "Петков", от които в крайна сметка страната ни прие само един. Причината за това, повтори той, е били липсата на свободни слотове за разтоварване. Такива били предложени от частната фирма "МЕТ", но на такава цена, че било икономически неизгодно да се доставят въпросните количества.

"Трябва да се разбере, че газ на каквато и да е цена, не върши работа на никого. Газът, който беше доставен в края на септември, беше много трудно продаден и компаниите ясно заявиха, че не могат да работят на такива условия. Газ на скъпа цена е все едно да няма газ", заяви министърът.

Към момента експертите в енергийното министерство подготвят също така предложения за енергийни компенсации за гражданите и бизнеса, в които да влязат и обезщетения заради високите цени на природния газ, но на принципа да се помага на тези, които имат най-сериозна нужда. Проектомерките ще бъдат внесени в Народното събрание след изборите.

Румен Радев търси газ от Египет

Румен Радев търси газ от Египет

Провел е разговор с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси