Около 75-80 милиарда евро може да достигне размерът на стимулиращия пакет, с който в Германия трябва да се подкрепи икономическото възстановяване след пандемията, предава Reuters, позовавайки се на Bild am Sonntag.

Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц от съуправляващите социалдемократи и министърът на икономиката Петер Алтмайер от Християндемократите на Меркел ще представят стимулиращата програма през тази седмица.

Схемата може да включва намаляване на данъци, осигуряване на средства в полза на семейства, допълнителни средства за малки компании, облекчение на дълга за общини и субсидии за автомобилната индустрия. Това гласят предложения на различни политици.

Официално: Германия е в рецесия

Официално: Германия е в рецесия за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

Очаква се най-голямата икономика в Европа да достигне до най-сериозната рецесия след Втората световна война. Новият пакет за фискални стимули е 750 милиарда евро, договорен през март.

Председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбъл призова за това планът за стимулиране да се съсредоточи върху политиката за климата, дигитализацията и иновациите. "От ключово значение е не просто да заявите големи суми пари, а да направите правилното нещо", каза той на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

"Някои хора смятат, че политиката за климата сега трябва да остане на втори план", каза той и добави, че паричните стимули за новите автомобили биха били "маловажни".