След елиминирането на ограниченията срещу коронавируса, Израел постигна най-доброто си тримесечие от поне 25 години насам, като според местната статистика растежът на тримесечна основа е достигнал 37,9% през третото тримесечие.

Това е по-добро представяне, отколкото очакваха анализаторите, прогнозиращи среден растеж от 24%, след като стопанството се срина с 29% през второто тримесечие на годината, превръщайки се в най-слабите три месеца от над 50 години насам.

Израел и Обединените арабски емирства подписаха историческо споразумение за пренос на петрол до Европа

Израел и Обединените арабски емирства подписаха историческо споразумение за пренос на петрол до Европа

Ако сделката бъде финализирана, тя може да струва до $800 милиона

Двигател на растежа е износа на стоки и услуги (44,6%), производството (43,1%) и индивидуалното потребление (42%). Сред другите фактори са лекият ръст на инвестициите (7,3%) и покачването на публичните разходи (5,1%). Вносът се понижава с 6%.

Прогнозата обаче е за забавяне през първото тримесечие на следващата година, защото мерките за размразяване на икономическата активност се бавят.

Същевременно Израел започна да диверсифицира доставчиците на ваксина срещу коронаивирус в стремежа си да осигури превенция за всички жители на страната, предаде Reuters. Последният ход на страната е да се обърне към Русия, за да обсъди закупуването на ваксината си "Спутник V".

"Преди около час разговарях с руския президент Владимир Путин относно възможността за закупуване на опция за ваксината "Спутник V", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Ще обсъдим това през следващите дни."

Израелски строител инвестира €16 милиона в жилищен проект в Букурещ

Израелски строител инвестира €16 милиона в жилищен проект в Букурещ

Предвиждат се 35 първокласни апартамента с две, три и четири стаи с площ между 90 и 220 кв.м.

Израел беше сред първите страни, които подписа договор за доставка с Moderna за потенциалната ваксина на компанията още през юни. Миналата седмица подписа сделка и с Pfizer. И двете компании съобщиха за обнадеждаващи резултати от опитите си до момента.

Израел също разработва собствена ваксина, която, ако бъде успешна, може да бъде пусната на пазара до края на лятото.

"Целта ми е да предоставим колкото се може повече ваксини от много източници възможно най-бързо за гражданите," каза Нетаняху.