Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха предварително споразумение, съгласно което суровият петрол от третия по големина производител на ОПЕК може да бъде транспортиран до европейските пазари по нефтопровод в Израел, свързващ Червено със Средиземно море, пише Oilprice.

Тръбопроводът, построен през 60-те години, е предназначен да обслужва транзита на суров нефт от страните производителки на нефт в Персийския залив до клиентите в Европа. По това време Израел изгражда тръбопровода заедно с Иран - преди ислямската революция в Иран през 1979 г. и преди Израел и Иран да се превърнат във врагове. Израел национализира тръбопровода Ейлат-Ашкелон след ислямската революция.

В голяма енергийна сделка Израел и ОАЕ се договориха за нормализиране на отношенията и израелската държавна фирма Europe Asia Pipeline и базираната в ОАЕ MED-RED Land Bridge Ltd подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в транспортирането на суров петрол и горива от Персийския залив до западните пазари по тръбопровода между израелските градове Ейлат на Червено море и средиземноморското пристанище Ашкелон.

През 2016 г. съдът в Швейцария осъди Израел да плати на Иран 1,1 милиарда щатски долара плюс лихва в спора за собствеността на газопровода. Израел отказа да плати, позовавайки се на клауза "търговия с врага". Дори днес военните и служителите на Израел третират информацията за потоците по тръбопровода като строга тайна, според Bloomberg.

Подписването на предварителната сделка между израелски и ОАЕ компании за използване на тръбопровода за сурови потоци се състоя в присъствието на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин в Абу Даби.

"MED-RED е в напреднали преговори с големи играчи на Запад и Изток за дългосрочни споразумения за услуги", се казва в изявление на Europe Asia Pipeline.

Ако предварителната сделка бъде финализирана в споразумение, тя може да струва до 800 милиона долара, според източници на Reuters. Доставката на суров нефт може да започне още в началото на следващата година.