Цените на медта днес се покачиха на международните борси, показват данни от търговията, съобщи Прайм. Тази сутрин фючърсите на медта за декември на борсата Comex поскъпнаха с 0,68%, до 3,54 долара за паунд (около 0,45 кг). Основната причина за поскъпването е влиянието на оптимизма за повишаване на търсенето на метали от Китай.

А на Лондонската борса за метали (LME), в края на търговията вчера, цената на тон мед с доставка след три месеца се понижи с 0,83%, до 7803 долара. В същото време, фючърсите за алуминий поевтиняха с 1,84% до 2270 долара за тон, а цената на цинка символично се повиши с 0,08%, до 3229 долара за тон.

Медта умерено поскъпна, каква е причината за пазарния оптимизъм

Медта умерено поскъпна, каква е причината за пазарния оптимизъм

Наблюдава се леко повишение и при цената на цинка

Международните пазари за метали обърнаха внимание днес на съобщение от вчера от една от най-големите китайски компании в областта на строителството, Evergrande, която беше на ръба на фалита миналата година. Компанията обяви, че възнамерява да възстанови работата по "замразени" проекти до края на месеца.

Инвеститорите също така очакват, че китайските власти ще предприемат мерки за подкрепа на икономиката на страната като цяло. А това може да се отрази положително за търсенето на мед на този най-голям в света пазар на индустриални метали.

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Връзката между цените на медта и политиката на централните банки