След финансовата криза разходите за инфраструктура на големите икономики вървят все надолу, включително и тези в САЩ. В същото време обаче Китай прави мащабни вложения в пътища, показва проучване на института McKinsey, цитирано от Bloomberg.

“На година Китай инвестира повече в инфраструктурни проекти, отколкото Северна Америка и Западна Европа взети заедно”, посочват от организацията.

Данните в изследването сочат, че за периода 2008 – 2013 г. делът на тези разходи намалява като част от брутния вътрешен продукт (БВП) в 10 държави. Това са САЩ, Великобритания, Италия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Саудитска Арабия.

От друга страна вложенията в такива проекти са нараснали в Япония, Германия, Франция, Канада, Турция, Южна Африка и Китай.

Експертите в института обаче изчисляват, че три от държавите могат да прекалят с инвестициите в инфраструктура. По техните думи строежът на пътища в Китай, Япония и Австралия ще надмине нуждата от такива и тенденцията ще се запази до 2030 г.