Транспортният сектор в Германия готви голяма стачка, която може да парализира страната. Служителите са недоволни от растящата инфлация и искат вдигане на заплатите. Според синдикатите повишаването на заплатите е "въпрос на оцеляване".

Ще бъдат засегнати и много други икономически дейности в страната.

Последиците от стачните действия няма да отекнат само в страната. Всички полети от България до различни германски летища и обратно са отменени за днес. Това включва самолети на Wizz Air за Хамбург и Дортмунд и на Lufthansa за Мюнхен и Франкфурт. И от летище Варна също има отменени полети от и до Германия.

На летището в Мюнхен стачката вече е започнала и много полети са отменени, включително тези за София. Според Германската летищна асоциация, заради стачките ще бъдат засегнати около 380 000 пътници.

Инфлацията в най-голямата икономика удари 9,3% миналия месец. Инфлацията при храните достигна 21% през февруари, в сравнение с година по-рано. Цените може да се покачат още, ако разходите за енергия останат високи според експерти. Профсъюзът Verdi иска 10,5% увеличение на месечните заплати, докато EVG настоява за 12% увеличение за тези, които представлява. Verdi представлява 2,5 милиона работници в публичния сектор, а EVG около 230 000 работници в железниците и автобусите.

1300 анулирани полета: Стачка спря работата на най-големите летища в Германия

1300 анулирани полета: Стачка спря работата на най-големите летища в Германия

Протестите са на фона на скока на на разходите за живот

Работодателите от своя страна предупреждават, че по-високото заплащане на служителите може да доведе до по-високи цени на услугите, което ще покачи инфлацията.

Министърът на транспорта на Германия Фолкер Висинг се опитва да смекчи "щетите" от стачните действия, като нареди на отделните щати да премахнат ограниченията за доставки на камиони, както и да се позволи излитане и кацане през нощта, за може блокираните пътници да стих=гнат до дестинациите си.

Междувременно железопътната компания Deutsche Bahn спря всички влакове на дълги разстояния за и от много регионални и местни локации.

Въздушен, воден и сухопътен транспорт спира в цяла Гърция, заради стачка

Въздушен, воден и сухопътен транспорт спира в цяла Гърция, заради стачка

След жестоката влакова катастрофа