Двете най-големи летища в Германия практически спряха работа, заради организирана нова стачка от наземния персонал, заради заплащането. Това изостри проблемите в въздушния транспорти, след като прекъсване на системата доведе до прекъсване на операциите на Deutsche Lufthansa AG преди два дни, предава Bloomberg.

Охраната и някои служители във Франкфурт и Мюнхен започнаха рано в петък, което доведе до 1300 анулирани полета за националния превозвач Deutsche Lufthansa AG, най-големият превозвач в двата центъра.

Пандемията прекрои картата на най-натоварените летища в Европа

Най-натовареното летище в Европа вече се намира на 260 километра от България

През 2020 г. Хийтроу отстъпва короната си на Летище Истанбул

Въпреки че имаше предупреждения за предстоящата стачка днес, протестите идват в момент, когато въздушният транспорт се възстановяваше от пандемията на коронавирус, което доведе до нарастване на трафика.

Протестите са на фона на скока на на разходите за живот, след като войната в Украйна доведе до скок на цените на енергията и скок в цените като цяло. Но не само в Германия избухнаха протести заради несправедливо заплащане. Работници в железопътните линии на Обединеното кралство също протестират. Във Франция пък имаше стачки срещу плановете за удължаване на възрастта за пенсиониране.

Въздушният трафик, особено туристическите, се възстанови след пандемията. Скокът предизвика хаос на летищата в цяла Европа миналото лято, след като операторите и наземният персонал се опитваха да отговорят на търсенето.

Стачки има и на летищата в Щутгарт, Хамбург, Дортмунд, Хановер и Бремен.