Печалбата на британските фирми за професионални и бизнес услуги отбеляза най-голям спад от 2011 година насам. По данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) инвестициите в бизнеса продължават да намаляват.

Проучванията на CBI редовно очертават по-ниските резултати на бизнеса. Предприятията на Острова са изправени пред политическата несигурност, създадена от спорния процес по излизането на Великобритания от ЕС и правителствените избори, които ще се проведат на 12 декември.

"Сегашният икономически климат възпира фирмите за услуги в Обединеното кралство, които отчитат спад, по-малки обеми и по-ниска рентабилност. Не се очаква подобрение", каза главният икономист на CBI Рейн Нютон-Смит.

Измерването на рентабилността на професионалните и бизнес услуги към месец август е най-ниското от 2011 година. Оценката на инвестициите в превозни средства и тежката индустрия пък е най-слаба от 2010 година насам. Общият оптимизъм на фирмите за потребителски услуги отново спада, макар и с малко по-бавни темпове, показват резултатите.

Неяснотата около Brexit смъква цените на жилищата във Великобритания

Неяснотата около Brexit смъква цените на жилищата във Великобритания

Прогнозите варират от -3% до замръзяване на цените

Секторът на услугите на Великобритания представлява около 80% от икономиката, която нарасна с 1.0% на годишна база през третото тримесечие на 2019 година. Това е най-слабият ръст от началото на 2010 година, показаха официални данни от по-рано този месец.

Към август секторът на услугите е нараснал с 1,4%, но от 2013 година насам той не е зависил повече от държавните разходи.

Проучването на CBI е проведено сред 179 фирми за професионални услуги и 62 фирми за потребителски услуги между на Острова между 29 октомври и 13 ноември тази година.

Великобритания избегна рецесия, но нараства с най-бавен темп от почти десетилетие

Великобритания избегна рецесия, но нараства с най-бавен темп от почти десетилетие

Растежът на брутния вътрешен продукт на годишна база пада до 1 процент през трите месеца до края на септември