Цените на петрола незначително се понижават в петък: сред сдържащите фактори наблюдателите посочват ръста на добива в САЩ и яснотата по възстановяването на доставките по петролопровода Forties.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 0,12 процента до $64,82 за барел.

В същото време контрактите за американския еталон WTI се търгуват на ниво $58,22 за барел, с 0,24 процента под цената от края на вчерашната сесия.

Доставката на петрол от марката Forties по едноименния голям тръбопровод в Северно море ще се възстанови напълно в началото на януари, съобщи компанията оператор на съоръжението Ineos.

Говорейки за по-дългосрочната перспектива, анализатори отбелязват, че ръстът на производството на суровината в САЩ стремително се доближава до 10 милиона барела на денонощие, което оказва натиск върху пазара. Отново реално се появява опасността от пренасищане на търсенето и това ще се отрази отрицателно върху динамиката на петролните цени, пише Ройтерс.

Но не всички отраслови експерти са настроени толкова песимистично. Те смятат, че ограничаването на добива в рамките на споразумението ОПЕК+ спомогна значително да се намалят глобалните запаси от суровината и да се покачи цената на суровината. Но продължаването и спазването на пакта до края на 2018 година, е задължително условие за по нататъшното балансиране на пазара.

Експертите на банка Jefferies, повишиха прогнозите си за цените на сорта Brent от $57 до $63 за барел през 2018-а, а на WTI - от $54 до $59 за барел.