Цената на петрола във вторник се покачва с почти на 2 процента и се отдалечи от установените последните дни многомесечни минимуми. Тази тенденция се оформя заради очаквано съкращаване на производството на шистов петрол в САЩ и възобновения оптимизъм за постигане на споразумение в ОПЕК за ограничаване на добива.

Сутринта фючърсите за сорта Brent с доставка през януари поскъпнаха с 1,64 процента до $45,16 за барел. В хода на предишната сесия котировките паднаха до минимално от два месеца ниво.

Цената на американския еталон WTI с доставка през декември се покачи с 1,92 процента - до $44,15 за барел.

Подкрепа за цените на "черното злато" оказаха и очакванията производителите на шистов петрол в САЩ да намалят добива следващия месец до най-ниското от април 2014 г. ниво - 4,45 млн. барела на ден.

Ръстът на производството в страните от ОПЕК продължава да е важна тема за анализаторите на пазара, но сега фокусът се измества към дипломатическите усиля на страните от картела да постигнат съгласие за ограничаване на добива, отбелязва Reuters.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед Ал Фалех призова членовете на ОПЕК да постигнат консенсус, позволяващ да се сключи споразумение за съкращаване на добива на основата на постигнатите в Алжир договорености. Редовната среща на организацията, на която трябва де с вземат тези важни решения е на 30 ноември във Виена.